Är du utvald? – Johanna om en kalldusch som blev en insikt

För några veckor sedan bad en person i min närhet om ett samtal. ”Har du tid en stund?” Sa hon. Jag var egentligen på väg ut genom dörren, skulle hem och vända och vidare till en kvällsgrej. Men något i hennes ögon sa att det här skulle jag lyssna på.

Det som följde sedan var ett ganska långt samtal om att se och göra sig själv tillgänglig. Jag hade inte sett, henne, och inte varit så tillgänglig heller när hon hade behövt det. Samtalet kom som en kalldusch. Jag som brukar hålla lektioner om medveten närvaro, att poängtera vikten av att stänga av telefonen, försöka höra av mig till vänner med jämna mellanrum osv. Jag hade nu misslyckats kapitalt.

Första reaktionen var försvar, jodå visst hade jag funnits där och visst hade jag frågat argumenterade jag, men när den första känslan klingat av så kände jag mig bara ledsen. Det här rimmade inte alls med de värderingar jag tänkt att jag vill stå för. Hon hade behövt bli sedd, jag hade inte sett.

 

Igår tittade jag på SVT nya satsning Kärlekskoden som tar till vetenskapen för att hitta en partner till två kandidater. I första programmet får de sökande singlarna lukta på t-shirts som aspiranterna sovit i, lyssna på deras röster, titta på gångstilar och till sist se bilder. Utifrån det får de sedan välja en topp tre.   Spännande och lite smaklöst någonstans. Eftersom alla testen gick ut på välja bort. Luktar du illa – bort, låter du gäll – bort, har du ingen hållning – bort, och ve och fasa, är du inte snygg – bort. Survival of the fittest. I slutet av programmet valdes den personen som fått högst poäng. De utvalda. De som kunde både gå snyggt, låta bra och inte luktade illa när de sov.

Hemskt, kanske du tänker, men inte så långt från verkligheten. Varje dag gör vi val, och om man ska tro Kärlekskoden är sällan valen så genomtänkta. Vem vi sätter oss bredvid på bussen eller tunnelbanan, vem vi vill ha i brännbollslaget, vem vi vill leka med efter skolan, äta lunch med, åka på semester med kan bero på hormoner, och överlevnadsinstinkt om man ska gå långt tillbaks. Vi väljer vilka vi ska dela hela livet med. (Men där verkar vi mest välja fel om man ska läsa skilsmässostatistiken.) Det enda relationerna vi egentligen inte väljer är våra barn, syskon och föräldrar, kanske är de också de relationer vi måste jobba mest med eftersom de oftast hänger kvar livet igenom.

 

Så hur mycket handlar det om att välja när det egentligen borde handla om att få de som redan finns i vår närhet att känna sig utvalda.

Benjamin_Franklin_by_Jean-Baptiste_GreuzeBenjamin Franklin var en  amerikansk boktryckare, vetenskapsman, diplomat  och politiker. Han var också yngst i en syskonskara på 17 och står bakom den s k  Benjamin Franklin  effekten. Kort går den ut på att: Om du gör något trevligt för någon, kommer du att tycka bättre om den personen.

Benjamin Franklin effekten har studerats i många vetenskapliga studier. Ett av dem utfördes på University och North Carolina, där deltagarna skulle använda sig av två inlärningsmetoder, vilken metod som de skulle använda på vilken elev lottades slumpmässigt. Den ena metoden gick ut på att den som hade lärarrollen skulle berömma och uppmuntra sin elev, när denne slog den rätta takten (positiv förstärkning). I den andra metoden skulle läraren kritisera och förolämpa eleven, så fort den gjorde fel (bestraffning). När testet var genomfört fick de som spelade lärare fylla i ett formulär om sina elever.

De elever som hade fått beröm av sina lärare, tyckte lärarna om väldigt mycket. De uppfattades enbart positivt, medan de elever som de hade kritiserat inte alls uppskattades, utan uppfattades som otrevliga.

Vårt beteende mot andra påverkar med andra ord vår bild av andra.

Kanske något för Kärlekskoden att gå vidare på, istället för gallrings-TV.

 

Så hur slutade samtalet den där eftermiddagen. När jag lade ner affekten och inte gick i försvar kunde vi prata om just vikten av att vara sedd och se, och när vi var klara hade vi nog lärt oss något båda två. Behovet vi alla har av att känna oss utvalda en stund, att en person vill möta just mig precis vid det tillfället och ge en positiv förstärkning. En blick, en fråga, en klapp på axeln.

Se och uppmuntra. Ska man tro Franklin något av en win, win situation.

 

JohannakrnkJohanna Litsgård Lebourne

Instagram: johanna_lebourne

Läs också:

 

2017-03-13T11:50:51+00:00