Journalistpris till radioserien Min bästis är död

I går kväll blev det klart att UR:s Barnaministeriet, programmet Min bästis är död, tilldelades Barncancerfondens journalistpris i kategorin etermedia. Programmet handlar om Tyra som förlorat sin bästa vän Nora. Ur hennes perspektiv skildras döden och hur det känns att förlora en vän.

– Att barnperspektivet uppmärksammas känns viktigt och angeläget. Och jag är jätteglad över att huvudpersonen i dokumentären, Tyra, kunde vara med och ta emot priset tillsammans med oss, säger Barnaministeriets reporter Lovisa Haag.

UR:s Min bästis är död handlar om hur barn tänker kring döden, och om hur ett barn kan uppleva det att förlora en vän. Lyssnarna får möta Tyra som förlorat sin bästa vän Nora. De brukade leka hemma hos varandra. Men det var förut. När Nora levde. Nu går Tyra för att träffa Nora på kyrkogården. Tyra har svårt att förstå att Nora inte finns mer och ibland tänker hon att det bara är på låtsas. Att Nora ska komma fram och säga att hon bara skojade. Bakom programmet står producent Antonio de la Cruz, reporter Lovisa Haag och tekniker Krister Orreteg.

Motiveringen löd:
Vinnaren i kategorin etermedia ger oss ett angeläget barnperspektiv som är viktigt att lyfta fram i en verklighet där var femte barn med cancer inte överlever sin sjukdom. Reportaget visar också att barncancer drabbar så många fler än bara den närmaste familjen. Stark vänskap ger stor sorg – även hos små barn.

Programmet finns att lyssna på i UR Play: http://urplay.se/Produkter/180035-Barnaministeriet-dokumentar-Min-bastis-ar-dod

Barncancerfondens journalistpris delas ut årligen till de bästa reportagen på ämnet barncancer. I år delades det ut för nionde gången.

 

2017-03-13T11:50:53+00:00