Jakten på Kapten Klänning – bok om Göran Lindberg

I helgen släpps före detta länspolismästaren och rektorn för Polishögskolan, Göran Lindberg, ut efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff för våldtäkt och grov våldtäkt.

15 april släpper Leopard förlag Jakten på Kapten Klänning, skriven av polisen Jonas Trolle som ledde spaningarna för den hemliga grupp som satte fast Göran Lindberg.

Jakten på Kapten Klänning är en sann berättelse om ett unikt brottsfall. Aldrig tidigare har en så hög polischef varit misstänkt för så grova brott som Lindberg. Historien är som hämtad ur en kriminalroman: telefonavlyssning, hemlig spaningsgrupp inom polisen och en husrannsakan på Polishögskolan. Men här skildras också de brottsoffer vars liv förändrats för alltid.

 

Om boken:

Jakten på Kapten Klänning

I juli 2009 knuffas en man ut från sjätte våningen i ett hus i Stockholmsförorten Bredäng. Polisens mordutredning avslöjar att den döde mannen hade en böjelse för våldsamt gruppsex. I förhör säger ett av hans unga kvinnliga offer att en av förövarna är polis. Hon visar fram en tidningsbild. Kriminalkommissarie Jonas Trolle får en chock. Mannen på fotografiet är Göran Lindberg, ”Kapten Klänning”, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism.

Jakten på Kapten Klänning är en sann berättelse om ett unikt brottsfall. Aldrig tidigare har en så hög polischef varit misstänkt för så grova brott som Lindberg. Historien är som hämtad ur en kriminalroman: telefonavlyssning, hemlig spaningsgrupp inom polisen och en husrannsakan på Polishögskolan. Men här skildras också de traumatiserade offren vars liv förändrats för alltid.

Göran Lindberg dömdes 2010 till sex års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt.

 

 

 

2014-01-24T15:39:30+00:00