Denis Mukwege – ”De glömda kvinnornas röst”

Idag tar den kongolesiske läkaren Denis Mukwege emot Right Livelihood-priset 2013. Mukwege får priset ”för sitt modiga arbete med att kurera kvinnor som överlevt konfliktrelaterat sexuellt våld samt för att uppmärksamma övergreppens bakomliggande orsaker”.

Tusentals kvinnor utsätts varje år för brutala och tortyrliknande våldtäkter som en del av kriget i Kongo-Kinshasa. För många av dem blir straffet dubbelt när de efter våldtäkten blir utfrysta av sin släkt och betraktade som förorenade av fienden.

Läkaren Denis Mukwege, grundare och chef för Panzisjukhuset i Bukavu, har blivit de våldtagna kvinnornas röst i världen. Han har vigt sitt liv åt att upprätta dessa kvinnors värdighet, fysiskt och psykiskt.

I boken De glömda kvinnornas röst skriver författaren Birger Thureson om sina möten med Denis Mukwege och några av de våldtagna kvinnor som idag får hjälp på Panzisjukhuset.

– Om de kommer från helvetet, så är det här kanske inte himlen, men någonting ganska nära. För här får de veta att de har ett värde. Att deras liv är värda att rädda och deras framtid kanske inte är alldeles hopplöst mörk, säger Denis Mukwege i boken.

Boken är utgiven i samarbete med PMU Interlife och utkom första gången 2009. Hösten 2013 släppte Libris en gratis PDF-version av boken.

Right Livelihood-priset grundades 1980 och brukar kallas det ”Alternativa Nobelpriset”. Utdelning sker ”för att hedra och stödja de som funnit praktiskt genomförbara lösningar på vår tids största utmaningar”.

Fyra personer får Right Livelihood-priset 2013, som består av 500 000 kronor per mottagare: Denis Mukwege, Paul Walker, Raju Sourani och Hans R. Herren.

2017-03-13T11:50:57+00:00