Varannan kvinnlig pensionär under fattigdomsgränsen

Män har betydligt fetare plånböcker än kvinnor när de går i pension. Deltidsarbete under småbarnsåren, kan i sin tur leda till sämre inkomst och därmed sämre pension. Nästan hälften av alla kvinnliga pensionärer får i dag ut så lite i pension att inkomsten ligger under gränsen för fattigdom. Och många av de kvinnor som ska gå i pension framöver – löper samma risk. Renew har samlat några artiklar och radioreportage i ämnet.

 

P1 – morgon: Varannan kvinnliga pensionär under fattigdomsgränsen

Hör ett reportage av Lina Lund.

Samtal med Maria Hemström-Hemmingsson, huvudsekreterare i regeringens delegation för jämställdhet i arbetslivet och Torun Carrfors, sjuksköterska och krönikör för bland annat Vårdfokus och Dagens Arena.

 

Radio Halland: Hon kallar sig fattigpensionär

 

Arbetet: Kvinnor fattiga som pensionärer

Varannan kvinna som går i pension i dag får garantipension och nästan hälften av alla kvinnliga pensionärer är fattiga. Män har betydligt fetare plånböcker som pensionärer.

– Det är upprörande att det här inte diskuteras mer. Det borde vara en politisk bomb, säger Maria Hemström Hemmingsson, som utreder jämställdheten i arbetslivet.

 

SvD: Deltid från kvinnor att bli fattigpensionärer

Tidspusslet är nästan omöjligt att få ihop för många barnfamiljer och deltidsarbete under ett antal år är en praktisk lösning. De obalanser i inkomst som därmed uppstår är uppenbara och tillfälliga medan effekterna på pensionen är dolda och livslånga.

 

 

2013-11-18T22:21:20+00:00