Julstäder i Europa värda ett besök

Julen närmar sig och med det ett stort utbud av julmarknader. Är du sugen på att flyga söderut eller kanske redan bor i centrala Europa, här kommer några tips på bra julstäder.

 

 

 

1. Berlin

Berlin erbjuder inte mindre än 50 st julmarknader varje år, ibland ännu fler! Du hittar allt från mindre basarer till stora shoppingmeckan, det är alltså relativt lätt att hitta julklappar här. Önskar du dig en annorlunda jul, där tradition blandas med modernt så rekommenderar vi Berlin. Populäraste marknaden är nog Gendarmenmarkt i stadsdelen Mitte, hit kommer drygt 4 miljoner besökare varje år. Kostar en euro på helgerna, men på vardagar mellan 11 och 14 är det gratis.

2. Prag

Prag har en lång tradition av julfirande, julandan består av sång och gemenskap. Här bjuds det på en unik atmosfär, staden i sig är inte särskilt stor så du tar dig enkelt runt bland marknaderna. I den gamla stadsdelen står varje år en stor julgran och lyser upp torget, insup atmosfären och njut av gemenskapen. Smaka på delikatesser, kika på hantverk – en lugn och fin plats att välkomna julen på.  Prag är ett bra alternativ för dig som inte bara vill shoppa på semestern utan vill njuta av stämningen.

3. Wien

Letar du efter en traditionell och klassisk jul? Älskar du julen lite mer än andra? Då är Wien staden för dig! Wien bullar upp rejält varje jul med flera julmarknader och butiker med slående dekorationer. För att få njuta av en idyllisk jul så passar rådhuset i Wien perfekt, med sin vackra arkitektur och vackra utsmyckning. Passar dessutom hela familjen! Köp en kopp glühwein (om du är vuxen, alltså) och låt dig förföras av österrikarnas jul. För en riktig julfantast är Wien ett måste!

De flesta weekendstäderna i Europa erbjuder julmarknader från den 25 november.

 

2015-08-27T08:54:37+00:00