Gravity hyllas till skyarna – se klipp från filmen

Plotten. En medicinsk ingenjör och en astronaut hamnar på drift i rymden efter en olycka. Det räcker för att få mig intresserad. Efter att dessutom läst Jan Gradvalls krönika i förra veckans nummer av DI Weekend där han hyllar filmen så blir jag ännu mer nyfiken. 

Dr Ryan Stone (Sandra Bullock) är en specialist på sitt första uppdrag på rymdfärjan Explorer. Hon reser tillsammans med veteranen astronaut Matt Kowalski (George Cloony), som är ute på sin sista expedition. Kowalski som bär ett bogpropellerpack (???), flyger runt rymdfärjan för att testa dess funktioner.

Under deras sista rymdpromenad där rymdteleskopet Hubble ska servas, varnar markkontrollen i Houston att skräp från en rysk (så klart…) nedlagd satellit har orsakat en kedjereaktion av förstörelse och att de måste avbryta uppdraget.

Strax efteråt är kollisionen ett faktum och  kommunikationen med markkontrollen förlorad, men Stone och Kowalski fortsätter att sända i hopp om att markpersonalen fortfarande kan höra dem.

Kowalski och Stone snurrar runt i rymden men lyckas till slut använda bogpropellrar (vet fortfarande inte vad det är) att ta sig tillbaka till Explorer där de upptäcker  att skytteln har skadats långt bortom användbarhet och resten av besättningen är döda. De använder bogpropellern att ta sig till den internationella rymdstationen (ISS), som är i omlopp endast ca 100 km (60 mi) bort. Kowalski uppskattar att de har 90 minuter innan vrakfältet korsar deras bana och hotar dem igen.

Gravity har varit på gång i flera år, först med Angelina Jolie i huvudrollen. Men hon hade fullt upp med sin Bosninenfilm . Efter det har både Scarlett Johansen och Blake Lively varit aktuella för en av huvudrollerna för att till slut landa hos Sandra Bullock.

En stor utmaning för filmteamet har varit hur man filmar länge i tyngdlöshet. Så småningom beslutade man sig för att använda datorgenererade bilder för scenerna i rymden, och robotar från fordonsindustrin. Det här  innebar att filmningen måste planeras i god tid för att robotarna skulle programmeras.

James Cameron kallar den för ”Den bästa rymdfilm som gjorts”, Jan Gradvall skriver i DI Weekend att man sitter på helspänn hela tiden.

Idag har filmen premiär i Sverige.

 

Johanna Litsgård Lebourne 

Twitter: @litsgaard

SvD recension: ”Något liknande har aldrig tidigare visats på film”.

Christer Fuglesang betygsätter filmen.

 NY Times review: Between Earth and Heaven

 

2017-03-13T11:51:00+00:00