Det är barnen som bestämmer i tv-soffan

Att hela familjen sätter sig tillrätta i soffan och tittar på film tillsammans är ett vanligt förekommande nöje i svenska hem. Mer än var tredje förälder tittar på film med barnen någon gång i veckan eller mer. Vem som väljer filmen råder det inga tvivel om: det gör barnen. Det uppger fyra av tio föräldrar i video on demand-aktören SF Anytimes nya undersökning.

Video on demand-aktören SF Anytime har låtit svenska barnfamiljer svara på frågor om sina filmvanor. Resultatet visar att gemensamma filmkvällar med barnen är något som de vuxna gärna ägnar sig åt. Det vanligaste är att familjen tittar på film tillsammans någon gång i månaden eller någon gång i veckan. Det svarar 35 respektive 26 procent av de tillfrågade.

När det kommer till att välja film visar resultaten tydligt att det är barnen i familjen som bestämmer. Hela 41 procent av de tillfrågade svarar att det är barnen som gör filmvalet medan en femtedel svarar att de själva väljer filmen och 18 procent uppger att det är partnern som oftast väljer.

Bio i all ära men enligt föräldrarna är det vanligast att barnen tittar på film hemma. Sju av tio föräldrar svarar att deras barn tittar på film hemma någon gång i veckan eller mer.

– Det som lockar med att se på film hemma i soffan är bland annat att det är bekvämt. Tack vare tjänster som video-on-demand slipper man dessutom gå till en videobutik eller anpassa sig till någon tv-tablå. För barnfamiljer kan film vara ett sätt att få barnen att koppla av och lugna ner sig. Det är också en bra barnvakt när mamma och pappa behöver fixa med något hemma, säger Marta Jarzabek Hulthén, marknadschef på SF Anytime.

Det här med att följa filmernas rekommenderade åldersgränser är det dock lite si och så med visar undersökningen. Närmare hälften av de tillfrågade, 48 procent, svarar att de är noga med åldersgränserna. Något fler än så, 52 procent, uppger däremot att de inte är särskilt noga. Av de senare svarar över hälften att skälet till att de inte alltid följer åldersgränserna är att de anser att de själva är bäst på att avgöra vad som är lämpligt för barnet att titta på.

– Ett gott omdöme räcker långt när det kommer till val av film, oavsett åldersgräns. Jag tycker att det är kul att vuxna tittar på film så pass ofta med barnen. Många av dagens barnfilmer kan verkligen uppskattas av vuxna. Croodarna, en animerad äventyrskomedi i förhistorisk tid som snart går att hyra hos oss, är en sådan film. Den innehåller skämt som både föräldrar och barn skrattar åt – men av helt olika anledningar, säger Marta Jarzabek Hulthén.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd under 2013 av undersökningsföretaget YouGov på uppdrag av SF Anytime. Antalet svarande är 1 019 personer och resultatet är riksrepresentativt och statistiskt säkerställt.

 

2017-03-13T11:51:01+00:00