Deras bokdröm blev verklighet

Petra Backteman och Johanna Öberg drömde om att skapa en bok för att inspirera andra. Under tiden blev de själva den största inspirationskällan.

För 2½ år sen skulle Petra Backteman och Johanna Öberg äta middag med en gemensam vän, men vännen blev sjuk och istället började Johanna och Petra – som då bara var ytligt bekanta – prata om en dröm som visade sig vara gemensam: Att skriva en bok som skulle inspirera andra. Sen dess har de själva blivit en inspirationskälla för andra som har drömmar. På sidan om heltidsjobb och familjeliv har de kontaktat kända och okända svenskar i sin jakt på inspirerande berättelser. De här tjejerna backar inte för utmaningar som ”hur ska vi få tag på Peter Stormare?” eller ”kan vi få efterlysa inspirerande personer i radio?” De sätter upp mål och ett nej är bara ett tillfälligt gupp i deras resa. Resultatet blev boken Inspirationsspridaren som kommer ut senare i höst.

– Alla människor har upplevt saker som kan beröra och glädja andra, säger Petra. Vi ville samla ihop sådana berättelser till en bok.

Genom upprop i tidningar, på radio och på nätet har de sedan dess samlat ihop ett flertal guldkorn.

– Mycket av det vi fick in handlade om helt andra saker, berättar Johanna. Roliga historier, kontaktannonser och förfrågningar från personer som själva ville ge ut böcker.

Några av deltagarna är välkända: Peter Stormare berättar om sin magkänsla, Åsa Jinder om hur viktigt det är att inte förlora sig själv och Jan Carlzon om att se sina medmänniskor. Andra är mindre bekanta men minst lika inspirerande: Milla Martin berättar om hur bullar kan rädda liv, Abdi-Noor Mohamed om mötet med en ny kultur och Barbro Thörnelöf om en autistisk simmardrottning.

Johanna och Petra hoppas på att läsarna ska bli lika inspirerade av att läsa boken som de blivit av att skapa den – och allra mest inspirerande är nog berättelsen om två unga kvinnor som en mörk vinterkväll bestämde sig för att förverkliga en livsdröm, och som sen gjorde precis det.

2017-03-13T11:51:00+00:00