Blogg från Marbella: Befriande skratt och många frågor om Sverige

Ett par goda vänner till mig från norra Spanien tillbringar alltid sin sommarsemester i Marbella och så även i år. En kväll var vi ute och åt middag – en underbart god middag på Restaurante Garum på strandpromenaden. Vi åt inte bara middag, vi skrattade oss igenom större delen av kvällen också. Vad härligt det är med befriande skratt och är det så att man lever längre av att skratta har jag förlängt livet många år efter den kvällen!

Förutom skratt och middag var mina vänner väldigt intresserade av att veta mer om Sverige och hur man lever där. Jag inser nu att jag har för lite faktakunskap om Sverige. Det är klart att jag vet mycket om mitt födelseland men då i stora drag. Det är ju inte alltid lätt att hänga med och läsa om allt som händer där om man som jag bott utomlands i snart nio år.

Insikten gjorde att jag genast i morse satt och googlade på sajter om Sverige och hoppsan vad mycket information det finns – men enbart på svenska… det förvånar mig. Jag får leta vidare och se om jag hittar något på spanska. Skatteverket har ju information på många olika språk men det är ju inte direkt momsredovisning, deklarationer och inkomstbeskattning de vill veta något om. En sida hittade jag som IMMI (Immigrationsverket) har som heter ”Samhällsinformation för invandrare” men den är ju inte så säljande och jag vill ju marknadsföra Sverige. Likaså finns det en sida som heter landguiden men den var ganska begränsad med information om det jag sökte.

IMGP0730Tänk om det finns en sida som heter ”Allt du behöver veta om Sverige” och vips så finns all information där som även kan översättas till ett flertal språk inom några sekunder. Det kanske finns en sådan sida men än så länge har jag inte hittat den!

Precis innan jag ska lägga upp den här bloggposten så kommer jag på att Sveriges ambassader kanske har information på andra språk. Jag går in på svenska ambassadens hemsida i Spanien och här hittar jag massor av information på spanska. Bland annat finns information för turister, studenter, om att arbeta i Sverige. Information om Nobelpriset, svenska regeringen, svensk litteratur på spanska, riksdagen, Sverige och mänskliga rättigheter och om Spanien i Sverige…

Nu får jag ta itu med att fräscha upp minnet om vad som händer i Sverige. Återigen googlade jag och hittade en sida som heter www.ekonomifakta.se och under fliken fakta och statistik finns ett kunskapstest eller rättare sagt en frågesport inom områden som:
Vad kan du om avtalsrörelsen?
Vad kan du om miljö och energi?
Vad vet du om skatter?
Vad vet du om svenskt företagande?
Vad kan du om Sveriges arbetsmarknad?
Vad kan du om Sveriges ekonomi?

IMGP1350Denna frågesport roade jag mig med och insåg att det är bra att spä på sina kunskaper om det forna hemlandet. Av bara farten gick jag även in på SvD:s quiz och svarade på veckans händelser i världen. Också ett bra sätt att hålla sig uppdaterad om allt jag inte hinner läsa.
Hur fick man tillgång till all denna information innan Internet fanns? Ja, böcker och tidningar så klart i all ära men nu kan man ju få all information inom några sekunder – på gott och ont.

Saludos y hasta pronto,

 

Rose -Marie Wiberg

mail

 

 

 

2017-03-13T11:50:59+00:00