Webb-TV: En dag med Terese Fredenwall känd från Melodifestivalen

Terese Fredenwall blev känd för den stora allmänheten när hon deltog i Melodifestivalen i våras. I programmet ”En dag med” får vi följa Terese under en dag i hennes liv. Här berättar hon om hur det är att driva eget skivbolag, hur hon hämtade inspiration, till den låt som skulle framföras inför hela svenska folket, på ett fängelse, och varför hon åker och sjunger på bordeller i Tyskland.

 

Som låtskrivare har Terese jobbat med artister som Jenny Berggren,Danny Saucedo, Jonah Nilsson (Dirty Loops) och Sounds of Nonno, har hon även släppt tre soloskivor på eget bolag. Med materialet från skivan Närmare mig blev hon nominerad som en av tre till Ted Gärdestadstipendiet 2010.  Terese är en av fyra medlemmar i låtskrivar- och produktionsteamet Stockholm Sound Facility. Den 26 augusti 2012 vann Fredenwall radiomusiktävlingen Svensktoppen nästa 2012 med låten ”Drop the fight” som hon skrivit texten till själv och musiken tillsammans med Simon Petrén och Pål Tidebrink. Fredenwall blev i och med vinsten också den första artisten som blev klar för tävlan i Melodifestivalen 2013.

[3] Den 19 oktober 2012 presenterade Sveriges Television att Fredenwall skulle tävla med bidraget ”Breaking the Silence” som hon skrivit texten till själv men musiken i samarbete med Simon Petrén.[4]

 

Den 23 februari 2012 tävlade hon i den fjärde deltävlingen i Malmö Arena i Malmö med ”Breaking the Silence”, med vilken hon slutade på en femteplats och därmed skrev historia som den första artisten utvald av svenska folket att ta sig till andra omröstningen. Slutplaceringen blev en sjuttondeplats av trettiotvå bidrag och Terese blev alltså det bidrag som fick bäst placering av dem som inte gick vidare. Låten kom in på Svensktoppen den 10 mars samma år och röstades fram som årets bästa låttext på SVT:s web.

 

 

Den 3 februari 2013 medverkade Fredenwall i underhållningsprogrammet Så ska det låta tillsammans med Tommy Nilsson. Terese Fredenwall är också omtalad  för sitt engagemang för människor som lever i marginalerna. Hon reser regelbundet ut i Europa på gatuturnér för att träffa och spela för utsatta ungdomar som lever i drogmissbruk, prostitution och utanförskap. Den 7 feb 2012 släppte Terese den specialskrivna låten ”Middle Aged Married Man” i samarbete med författaren och journalisten Caroline Engwall för att uppmärksamma barn- och tonårsprostitution i Sverige. Låten släpptes digitalt tillsammans med en musikvideo. Källa: Wikipedia

 

Eftersnack på: www.facebook.com/endagmed #endagmed

 

Twitter:@litsgaard

2017-03-13T11:51:03+00:00