Svantesson, politik och religion – Johanna bloggar om respekt

Har följt debatten om Elisabeth Svantesson (M)  i veckan efter beskedet att hon blir ny arbetsmarknadsminister. Stormen har handlat om  hennes tidigare hållning i bland annat abortfrågan och om inställningen till homoäktenskap. Inget konstigt i det. Journalisterna har gjort sitt jobb.

 

Som ny arbetsmarknadsminister blir Elisabeth Svantesson chef för det departement som hanterar HBTQ-frågor och diskrimineringsfrågorna genom DO. Så frågorna bör ställas. MEN, när Svantesson säger att hon ställer sig bakom nuvarande äktenskapslagstiftning så är det lite som att journalisterna skakar på huvudet och säger jo,jo vi får väl se. En gång motståndare…

Och det är där det blir så snävt. Har du ramlat in i ett fack då ska du banne mig få vara kvar där hur mycket du än försöker kravla ur det.  Jag skrev en text om det här i somras som tog fart.  Det faktum att även om du kanske tillhört ett sammanhang eller, som jag, vuxit upp i en kyrka där jag vid tidig ålder blev introducerad till en tro men som bearbetats med åren ändå ska kickas in i ett fack och få stanna där.

Läs: Kampen mot föraktet och fördomarna – Johanna bloggar om att tro

Du slutar ju inte vara en tänkande människa bara för att du har en historia. Jag tror inte att Sveriges statsminister blundar och pekar när han väljer ut sina ministrar, eller,  jag vill inte tro det i alla fall. Jag tror att han sett att Elisabeth Svantesson ordförandeskap i Arbetsmarknadsutskottet varit helt ok och att hon trots allt har varit doktorand i nationalekonomi.

Sedan hoppas jag han tänker att också Elisabeth är en tänkande människa som kan vända och vrida på värderingsfrågor, att inte stanna i en tanke utan vrida några varv till. Att inte falla för grupptryck åt vare sig det ena eller andra hållet.

Att säga att man tror på Gud i Sverige är som att säga ”hit me”, kom an jag är öppet villebrå. De diskuterade just det fenomet i P1 morgon tidigare i veckan och igår debatterades om politik och religion går ihop.

Lyssna här:  Debatt om synen på religion och politik

Politik handlar om värderingar, våra liv handlar till stor del om värderingar. Varför vi gör eller tycker som vi gör kommer antingen från vår historia, vad vi lärt oss eller vad vi plockat upp på vägen. Man kanske inte alltid pallar att leva efter dem och då rannsakar man sig själv, kliver upp, borstar av sig och gör ett nytt försök.

Låt det få vara så. Låt människor få vara tänkande människor som inte är färdiga vid en viss ålder –  låt oss ge varandra den respekten.

Läs också:

Hanne Kjöller, DN:  Ny minister: Bevare oss för politiska karriärister

 

 

JohannakrnkJohanna Litsgård Lebourne

johanna.lebourne@renewmag.se

Twitter: @litsgaard

2017-03-13T11:51:01+00:00