Miljöproblemet det sällan pratas om – bristen på sand

Efter luft och vatten är sand den mest använda råvaran i världen. Sand används i nästan allt, saker man inte ens tänker på: plast, gummi och färg liksom i tandkräm, kosmetika och många mediciner.  Vidare är sand en viktig beståndsdel i betong.

Detta bygge i Dubai har gått i stå. Foto: Wikipedia

Detta bygge i Dubai har gått i stå. Foto: Wikipedia

Man kan tro att det är lätt att få tag på sand. Men, efterfrågan överstiger just nu tillgångarna. I Dubai har byggandet av en  520 km ny sandstrand, formade som palmer, med tillhörande konstgjorda sandöar gått i stå på grund av sandbrist. Det kan låta konstigt eftersom Förenade Arabemiraten består av väldigt mycket öken, men faktum är att  ökensand är obrukbar för konstruktion av nytt land i vattnet. Något av det mest slående med sand, i jämförelse med andra naturresurser är nämligen att inget sandkorn är det andra likt.  Sandkornen i öknen – däremot – har vinden och solen slipat ner till ”runda” korn, vilket inte funkar som byggmaterial eftersom de lätt glider isär. Bara de kantigare sandkornen från havet duger.

Eftersom sand är en bristvara blir det allt vanligare med tjuvjakt.  I Marocko, till exempel, töms strand efter strand av fattiga arbetare som levererar den till skrupelfria byggherrar. Inte nog med att landet töms på sina turistattraktioner, betongen – inklusive sanden – som de nya turisthotellen byggs av är av usel kvalitet. Om några år är risken stor att hotellen rasar ihop. En tickande bomb med andra ord.

Ett annat problem, som är globalt till sin karaktär, är att man bygger alldeles för nära strandlinjen. Stränderna på ställen som till exempel i Florida är alldeles för smala för att det naturliga rörelseförloppen mellan dem och havet störs. Det leder till att stränderna försvinner på onaturlig väf. På flera håll försöker man att lösa detta genom att muddra havsbotten på sand och fylla på de sönderfallande stränderna – åtgärder som geologerna är mycket kritiska mot eftersom det på sikt bara förvärrar problemen och dessutom tar kål på fisket.

Den globala kampen om världens naturtillgångar har intensifierats under senare år. Debatten kring fossila bränslen som olja och naturgas känner de flesta av oss till. Men att sand är en naturresurs som börjar ta slut debatteras det sällan om. Det finns ingen global oro för att sanden ska ”ta slut” fastän det borde det.

 

Åsa-Mia Fellinger

Vill du se en utomordentligt bra dokumentär om sandbristen – Sandkriget (2013)- klicka här,  men skynda dig. Snart går SvT Plays rättigheter ut.

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:01+00:00