Lyckad premiär av Lukas Moodyssons film VI ÄR BÄST! i Venedig

Jubel från publik, kritiker och övriga filmvärlden när Film i Västs samproduktion VI ÄR BÄST! I regi av Lukas Moodysson visades på Venedigs Filmfestival igår, lördag, 31 augusti.
En som är särskilt nöjd är Lars Jönsson, producent på Memfis film som ligger bakom filmen.

Hur var det på premiären?

– Den gick alldeles enastående bra. Det var en fullsatt Salla Grande, den stora huvudbiografen och det var en visning med mycket skratt, känslor och stämning. Efteråt blev det stående ovationer i fem minuter. Publiken här är kräsen, men när de visar sin kärlek så märks det verkligen och det är rörande att ha fått vara med om det.
– I går hade vi en fullsatt presskonferens med internationella media samt en pressvisning inför full salong. Vanligtvis går många journalister och distributörer från filmerna, men här satt alla kvar. Det var ett fantastiskt mottagande, som bland annat kan ses i den amerikanska branschtidningen Varitey.

VI ÄR BÄST! Tävlar i kategorin Horizonte, hur tror du att det går? Har ni en chans att vinna?
– Tävlingen avgörs kommande helg. VI ÄR BÄST! Är en underhållande film med komediton, och sådana filmer vinner inte vanligtvis. Men när vi mött publik och press finns möjligheten.
– Alla talar om att Lukas har kommit tillbaka till tidigare filmer som Tillsammans eller Fucking Åmål. De tre huvudrollsinnehavarna, Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne, har fått ett fint bemötande: De har blivit rikligt uppvaktade av journalister och fotografer från världspressen. Det är en fantastisk upplevelse att få vara med om en så stor festival.

Hur värderar du Venedig som filmfestival?
– Venedig är en av världens mest prestigefyllda festivaler, vid sidan av Cannes och Berlin. Därför betyder dagens framgångar mycket för oss. Här har vi tidigare skördat framgångar med filmer som Tillsammans och Lilja 4-ever.

Den 5 september inleds filmfestivalen i Toronto, Nordamerikas största filmfestival. Vad har du för förväntningar där?
– 
Att få visa VI ÄR BÄST! Så snart efter Venedig är en bra kombination, det är ju höstens två viktigaste festivaler. Toronto är mer en marknadsplats och nu sprider sig ryktet bland distributörerna över Atlanten. Det ökar våra möjligheter att få filmen såld världen över.

Text: Gus Kaage/Film i Väst.

* * *

 

Lysande recensioner i Variety efter pressvisningen:
”There’s a stage of early teenage life when even one’s most banal self-expressions seem worthy of an exclamation point, but Lukas Moodysson’s “We Are the Best!,” an eccentric, authentic and utterly delightful evocation of that very period — in Stockholm, circa 1982 — more than merits its own. In fact, it could do with three: one for each of the fierce-yet-fragile 13-year-old femmes at this lively pic’s center, who form a punk trio (just don’t call them a girl band, they plead) to vent their litany of middle-class problems. Audiences who responded to the light touch and warm communality of Moodysson’s breakthrough features “Show Me Love” and “Together” will thrill to this sweet, spirited return to form, as should plenty of newer, younger converts.”

Läs hela recensionen här: http://variety.com/2013/film/reviews/we-are-the-best-review-venice-toronto-1200594172/

Kort om VI ÄR BÄST!
VI ÄR BÄST! har premiär över hela Sverige den 11 oktober. VI ÄR BÄST! utspelas i Stockholm 1982. En film om Bobo, Klara och Hedvig. Tre tjejer som är 13 år. Som drar runt på gatorna och babblar. Som är modiga och tuffa och starka och svaga och förvirrade och knasiga. Som får klara sig själva alldeles för tidigt. Värmer fiskpinnar i brödrosten när mamma är på krogen. Startar ett punkband utan att ha instrument att spela på, trots att alla säger att punken är död. En film med mycket musik och mycket humor och mycket allvar.

I rollerna: Mira Barkhammar (Bobo), Mira Grosin (Klara), Liv LeMoyne (Hedvig). Bland filmens vuxna skådespelare medverkar bland andra Anna Rydgren, David Dencik, Johan Liljemark ochMattias Wiberg. 
Manus & regi: Lukas Moodysson.
Coco Moodysson
 har skapat seriealbumet Aldrig godnatt, som ligger till grund för berättelsen.
VI ÄR BÄST! är inspelad i studio i Trollhättan och på location i Stockholm.

Filmen produceras av Lars Jönsson för Memfis Film i samproduktion med Film i Väst, SVT och Zentropa, i samverkan med Danmarks Radio och med stöd av Svenska Filminstitutet/, Danska Filminstitutet och Nordisk Film & TV Fond. Distribution: AB Svensk Filmindustri.

2013-09-01T17:46:22+00:00