Lina bloggar om ”att vara tillbaka” i Kina

Fyra veckor i Kina är snart gjorda. Ska jag vara helt ärlig så blev det lite tuffare att komma tillbaks än förväntat. Jag trodde att det bara skulle vara att fortsätta med den lite sköna vardagen vi hade här i våras. Nu blev det inte så. Nio veckor hemma i Sverige satta sina spår, och det blev ny stor kulturkrock att komma tillbaka. Jag hade glömt hur trafiken är, hur det blir lite cirkus när vi är ute och går och hur oberäkneligt livet här kan vara. Jag är en stor fan av ordning, reda, framförhållning och struktur. Ja, så fungerar det inte riktigt här. Det känns ofta som om marken jag står på inte riktigt är stadig, jag får känns mig fram vid varje steg. Behöver jag säga att det gör mig ganska trött och sliten. Att inte stå riktigt stadigt gör att gränsen, för att mindre jobbiga saker ska kännas stora som berg, blir lägre. Motorvägen till sammanbrott helt enkelt.

Att ha fått en ny kulturkrock de lux har samsats med att Emma inte längre skiner som en sol när hon får syn på nya människor. Hon har väl aldrig varit speciellt förtjust när tre nyfikna huvuden har tittat ner i vagnen. Men nu är hon extra misstänksam mot främmande människor, och väldigt, väldigt mammig. Detta har gjort att det har varit svårt att lämna henne med Ayi (som var favoriten i våras). Kryddan på moset och pricken över i:et har även varit att vi har tagit oss igenom en förskolestart. Hjälp vad jobbigt jag tyckte det var…

Men, när man är mitt i detta jobbiga känns det som om det aldrig ska ta slut och jag funderade många gånger på alternativet att åka hem. Dock så blir det ju bättre, och vi är nu på väg ut på andra sidan av det jobbiga. Vi har det helt ok helt enkelt och jag tänkte lista lite saker som gör mig glad här.

Vädret: Asså, helt underbart att fortfarande kunna gå i linne och shorts som i somras. Den extrema och fuktiga värmen som vi möttes av här i augusti håller på att försvinna till förmån för något som liknar svenskt juniväder.

Ayi: Denna underbara kvinna som hjälper oss här hemma. Hon tar hand om oss alla och har varit rejält orolig för mig de dagar som jag har tyckt varit tunga.

Gäster: Vi har just nu besök av mannens bror och nästa vecka kommer min lillasyster med sambo och hälsar på. Underbart!

bild-79Skön shopping: Alltså, mitt shoppingsug satte fart igen när jag fyndade ett par barn-Crocs för ca 20 kronor utan att pruta. Jag är inget big fan av foppatofflor, tycker inte att de är Guds gåva till mänskligheten. Men, Emma behövde något att ha på förskolan.

Fina vänner: Vi är ett gott gäng svenskar här på plats. Vi sitter i samma båt och hjälper och stöttar varandra.

Upptäcka nytt: Även om vi har bott här i snart ett år är det fortfarande så mycket kvar att se. Jag glömmer ibland att vi faktiskt bor i en mångmiljonstad.

Kärlek: Man skulle kunna tro att vi skulle tröttna på varandra här, med begränsat umgängesutbud. Men så är det inte. Att åka till andra sidan jorden tycker jag svetsar samman familjen.

Semesterplaner: Julen här innebär ju inte några lediga dagar, däremot siktar vi in oss på det kinesiska nyåret igen. Vi har haft svårt att bestämma oss för vart vi vill resa. Thailand blev det ju sist, och vi var galet nöjda med nöjet att i en vecka bara sola, bada, äta och sova. Vi försöker titta på vart i världen, här i närheten, det är bäst att åka i slutet av januari… Kanske blir det Thailand igen!

Lina Hellsten

2017-03-13T11:51:02+00:00