Kvinnan som lurade USA efter 11/9

Nästan två år efter 11 september-attackerna framträdde en kvinna med den mest skakande vittnesskildringen som hörts från de överlevande i World Trade Center. Hennes namn var Tania Head. Hon gav sig först tillkänna i ett online-forum för överlevande.  Alla som där tog del av hennes berättelse blev djupt gripna och chockade. Det som Tania Head hade varit med om överträffade allt som dittills framkommit från de överlevande.

Tania Head hade befunnit sig på våning 78 då United Airlines Flight 175 kraschade in i våningsplanet.  Hon själv flög genom luften ”som en trasdocka”, kolliderade med en vägg och slogs medvetslös. När hon kom till medvetandet låg hon bakom en platta av marmor, vilket sannolikt hade skyddat henne från att brännas upp av de eldklot som svepte över våningsplanet. Det som sedan ägde rum på våning 78 övergår allt förstånd. Genom en heroisk insats från en 24-årig aktiemäklare, som själv sedan omkom, kunde dock Tania Head mirakulöst nog ta sig ut via trapphuset innan tornet kollapsade.

Tania Head blev snabbt en centralgestalt för många av de överlevande. Det dröjde därför inte länge innan hon tog över rollen som ordförande i  ”World Trade Center Survivors ’Network”. Föräldrarna till den aktiemäklaren som räddade hennes liv innan han själv dog, hämtade också styrka från Tania Head. Det gjorde att dåvarande borgmästare i NY, Rudolph W. Giuliani uppsökte och tackade henne för hennes insatser.

Kvinnan som inte var där - Tania Head

Det var bara ett problem: Tania Heads övertygande vittnesskildring var en fabrikation,  en ren och skär lögn. Hon befann sig aldrig i Twin Towers den elfte september 2001. Hon var inte ens i USA, utan i Barcelona.

Denna mycket märkliga, men sanna historia har nu blivit både TV-dokumentär och bok. Vi på Renew Magazine har sett dokumentären och kan varmt rekommendera dig att se den. Det är oerhört fascinerande att se intervjuerna med Tania Head innan lögnerna avslöjas. Hon är både intagande och övertygande som person. Att alla trodde på henne vittnesskildring är därför inte svårt att förstå. Att Tania Head gjorde som hon gjorde är dock obegripligt.

Dokumentären, ”The woman who wash´t there”av Angelo J. Guglielmo jr är en fascinerande skildring av en tväkta mytoman med 11 september-attacken som fond. Den finns att ladda ner på National Geographics hemsida, se nedan, fram till den 12 november i år.

Här är länken till nedladdningen av dokumentären ”The Woman who wasn’t there”  (Klicka på länken)

__________________________________________________________________________________________

Om du vill se en video med mannen bakom dokumentären, Angelo J. Guglielmo jr , klicka: Här

__________________________________________________________________________________________

Om du vill beställa boken ” The woman who wash´t there” av Robin Gaby Fisher and Angelo J. Guglielmo jr, klicka: Här

 

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

2017-03-13T11:51:02+00:00