”Ledningen i AIK agerar som tonårsföräldrar som abdikerat från vuxenrollen”

REFLEKTIONEN: I torsdag marscherade högsta ledningen i AIK sida vid sida med maskerade supportrar från Medborgarplatsen till arenan vid Globen, där derbyt mot DiF skulle äga rum. Som väntat spårade det hela ur: polisen attackerades med flaskor och knallskott,  17 personer blev gripna, 24 omhändertagna, en supporter fördes till sjukhus och flera poliser skadades. På listan över brott går det efteråt  att läsa bland annat: misshandel, skadegörelse, våldsamt motstånd, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

I dagens DN (29/9) publiceras en intervju med AIK-ordförande Johan Segui.Här följer ett axplock av hans svar på reporter Mattias Carlssons frågor:

Apropå frågan på vilket sätt han egentligen tog avstånd från våldsverkarna genom att gå med i tåget:

’Jag har aldrig tagit avstånd från folk//Jag samtalar med folk och försöker påverka dem i annan riktning. Det var inte så många huvor om jag uttrycker mig så. Folk får välja vad de vill göra, det är en trend och jag har respekt för att folk tycker och tänker olika saker…’

Apropå vad han sa för att försöka få huliganerna att ta av sig huvorna:

’Det är alltifrån vad faan ska du ut och åka skidor eller tycker du att det är kallt?’

Apropå frågan varför de inte lämnade tåget när det blev uppenbart att det var fullt med maskerade huliganer:

’…Om jag flyttar på mig då känns det lite grand som om jag gett upp’

Till Johan Segui och de andra från högsta ledningen i AIK vill jag säga att ni har redan givit upp inför huliganerna. Genom att delta i marschen gav ni uttryck för både omdömeslöshet och resignation…. eller förresten… en ambivalens inför huliganerna. Ja, det påminner faktiskt om Lundsbergsledningens, inte minst rektorns, reaktion inför inför våldet och pennalismen på internatet. Inför medierna bedyrade man förstås att man inte ställde sig bakom våldet och kränkningarna, men i praktiken gjorde man ingenting för att förhindra det (förutom politiskt korrekta värderingsformuleringar på skolans hemsida förstås…).

Ledningen i AIK agerar som tonårsföräldrar som abdikerat från vuxenrollen. Föräldrar som inte har modet att säga ifrån till sina ungdomar. Föräldrar som inte klarar av att ta tonåringens protester mot nödvändiga gränsdragningar. Föräldrar som agerar bästa-kompis och som på fullaste allvar tror att de gör en välgärning när de köper ut på Systemet åt kidsen.Och som tror att man genom att snacka lite coolt med dem kan få dem att sluta med sina dumheter (’vad faan ska du ut och åka skidor eller tycker du att det är kallt?’)

Johan Segui säger i DN-intervjun att han aldrig tar avstånd från folk, fastän det är precis det han gör. Han tar avstånd från mig och andra skattebetalande samhällsmedborgare som vill…

…kunna vistas på gatorna i Stockholm även när AIK:s supportrar finns i närheten.

…kunna gå på fotboll tillsammans med våra barn och njuta av härlig idrott.

…spendera skattepengarna på vettiga saker – inte skadegörelse från pinsamma fotbollshuliganer, som så uppenbart får kickar av att bråka och agera som svin.

…använda polisens resurser till vettig brottsbekämpning.

…slippa skämmas för vuxenvärlden inför våra barn.

Åsa-Mia Fellinger

 

Bilden är en faksimil från DN (29/9-13)

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:01+00:00