Dokumentär om dubbelnaturen Göran Lindberg

I filmens och litteraturens värld förekommer ofta dubbelnaturer – människor med trevliga, engagerade och ”lyckade” fasader utåt, men med mindre smickrande personligheter bakom lykta dörrrar. Vår fascination över dessa karaktärers manipulativa drag och mörka skrymslen är glupande. Men egentligen behöver vi inte se på film eller läsa deckare för att ”ta del” av dessa obehagliga och många gånger farliga dubbelnaturer, för de förekommer ju faktiskt i verkligheten. Gång på gång överträffar verkligheten dikten och skapar inte stora rubriker i media. Vem minns inte ledar-och kulturskribenten och samhällsdebattören Jesús Alcalá, som i sin roll som representant för Internationella Juristkommisionen försnillade stora summor pengar från Sida och som visade sig ljuga som en borstbindare? I det fallet tog det ett bra tag innan kultureliten insåg att man faktiskt hade blivit duperad och förd bakom ljuset av honom.

Ett annat exempel är den förre chefen för internationella valutafonden, IMF, Strauss-Kahn, som (under sitt ordförandeskap) visade sig gilla att arrangera sexfester med prostituerade och som utan att tveka verkade tycka att både hotellstäderskor och kvinnliga journalister skulle ställa upp för honom sexuellt. (Det sistnämna har man dock aldrig lyckats att fälla honom för)

I Sverige avslöjades för några år sedan en dubbelnatur av sällan skådat slag – Polismästaren och kvinnorättskämpen Göran Lindberg visade sig vara en brutal våldtäktsmans och aggressiv ”torsk”.

Vad är det som driver dessa dubbelnaturer? Frågan är både komplex och svår att besvara, men viktig att försöka besvara. En journalist som gjort detta på ett utomordentligt vis är Jeper Huor. I hans radiodokumentär får man följa berättelsen om ”gåtan Göran Lindberg”, en historia som börjar i Johanneshov på 1950-talet och slutar i Södertörns tingsrätt sommaren 2010. Jesper Huor har träffat barndomsvänner, kollegor,vittnen och brottsoffer. Men det handlar också om varför Göran Lindberg kunde ha stoppats långt tidigare än han gjordes. Vi på Renew Magazine vill varmt rekommendera denna radiodokumentär, som trots att det är en repris från 2010, fortfarande är högaktuellt med tanke på att Göran Lindberg ska släppas ut från fängelset i höst.

Klicka på länken intill för att slussas vidare till P1:s hemsida och radiodokumentären: Gåtan Göran Lindberg

 

Åsa-Mia Fellinger

Bilden på Göran Lindberg är en faksimil från Google bilder

Hanne Kjöller, DN: Bye, bye Lundsberg

 

 

2017-03-13T11:51:04+00:00