”Många känslor i luften den här veckan” – Johanna bloggar om skolstart

Många känslor i luften den här veckan, skolstart skapar ju gärna lite turbulens. Hemma hos oss var det minstingen som nu skulle ta klivet upp från dagis till stora skolgården och sexårsverksamheten. Han har väntat på den här dagen, för att uttrycka det milt.

Nästan varenda dag senaste året har han velat följa med upp till skolan längst upp på gatan och lämna av brorsan istället för att pinna på till dagis lite längre ner. Mamma däremot, det vill säga jag – inte lika förberedd.

 

Vet inte vad det är med skolor som skrämmer lite. Skolplikten, grejen att fösa ihop människor i grupper som kan fungera mer eller mindre bra, alla skrymslen där det kan ske saker som de vuxna inte ser, presterandet… Jag förstår att det kan se ut som att jag hade en usel skolgång, nej då tvärtom. Jag har mest goda minnen från den tiden, men jag minns att det var lite extra skönt att ha Malin och stå bredvid den där första dagen. Min bästis.  Någon att luta sig lite mot när det sociala spelet drog igång. Inte så medvetet vid den åldern men dock ett spel. De framåt och de blyga, de udda och de givna, stökiga och lugna, rika och fattiga. Vi hade hela spannet i klassen.

Nu ser jag det igen. Trevandet och spanandet under lugg, de som redan känner varandra och därför kliver in och tar mycket plats och de som inte gör det. Dom som går ensamma till skolan och de som kommer i klunga.  En ensam liten satellit som går omkring på skolgården försjunken i sin egen lek och gänget skrikandes och stojande bredvid. Båda borde vara lika tillåtna, men de framåt och sociala premieras fortfarande mycket mer än de blyga barnen. ”Han/hon är så framåt, kan verkligen ta för sig”.  Bredvid står den tysta och lite blyga och tittar i marken. I nästa cirkel finns de oroliga föräldrarna som sitter på jobbet och undrar om barnet just nu står helt ensam på skolgården eller hittat någon att vara med, några skulle kalla det den curlande generationen,  andra bara ren omtanke.

När första veckan är slut och jag går hämtar yngsta sonen på eftermiddagen och han säger att ”ja, det har varit bra” och ”idag har jag lekt med några nya kompisar” så är det som att jag sakta kan andas ut den där inandningen jag drog in vid uppropet några dagar tidigare. Puh.

I morgon kommer jag se det här igen. Den här gången handlar det om 20 plussare. Men samma upplägg, ny i klassrummet, hej och välkomna till gruppen som du nu kommer hänga med minst åtta av dygnets 24 h. De kommer vara samma trevande och markerande. De som rabblar upp CV:et och de som skapat en strategi kring att underminera sig själva, ”jag kan ingenting” läs: alltså kan du inte ställa några höga krav på mig. De kommer lyssna på schemaupplägg och förväntningar, men minst lika mycket fundera över vem i den här gruppen de kan ty sig lite extra till.

 

Skolstart – lite av turbulensens tid.

 

Johanna bild 2 Johanna 

Johanna.lebourne@renewmag.se

Twitter: litsgaard

2017-03-13T11:51:04+00:00