E-bok från DN:s Martin Gelin inför Obamas Sverigebesök

I fredags hörde författaren och USA-korrespondenten Martin Gelin av sig till förlaget med en bokidé. Han ville samla de texter han skrivit om Obama under de senaste åren och ge ut som e-bok i samband med presidentens besök i Sverige. Sagt och gjort, en vecka senare är Barack Obamas kompromisser: Artiklar 2006-2013 här– den möjligen snabbaste bokproduktionen i år.

Martin Gelin är en av Sveriges mest kunniga när det gäller amerikansk politik. I Barack Obamas kompromisser samlas för första gången de artiklar som Gelin skrivit för bland annat Dagens Nyheter, Fokus, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och Göteborgs-Posten.

E-boken är ett resultat av en expressutgivning som Martin Gelin själv tog initiativ till förra veckan.
– Jag tror aldrig att det funnits en roligare tid att vara journalist eller författare. Jag har länge varit sugen på att jobba med snabb utgivning av e-böcker och här dök det upp ett kul tillfälle att prova det. Att man kan ge ut en bok på en vecka är ganska fantastiskt och jag är glad att mitt förlag är så pigga på att tänka nytt, säger Martin Gelin.

Det faktum att texterna redan var färdigredigerade, även om två av dem skrevs för bara en vecka sedan, tillät en snabb produktion, och i dag finns boken att köpa i nätbokhandeln.
– Förlagens jobb blir både roligare och mer komplicerat när det nu äntligen börjar skönjas en marknad för e-böcker. Förutom de långa, komplexa böckerna, som Lena Sundströms Spår, där arbetet pågår under flera år, kan vi nu även fånga sådana här idéer på uppstuds, säger Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur.

Om boken:

Barack Obamas kompromisser: Artiklar 2006-2013 framträder en tydlig bild av de motsägelser och egenskaper som präglar Barack Obama som person, och den politiska verklighet han är verksam i. Efter sin historiska seger i presidentvalet intog Obama Vita huset i januari 2009 med ett budskap om att staten, Washington, spelar en avgörande roll i att lyckas manövrera USA genom 2000-talets mest akuta problem. Samtidigt tillträdde han i ett läge då de amerikanska medborgarna kände en historiskt låg tilltro till makten. Obamas fem år som president har kommit att handla om kompromisserna, som det ännu inte stängda Guantánamo-fängelset, USA:s fortsatta närvaro i Afghanistan och Medicaid. Förtroendet för Washington är fortfarande inte upprättat – något som Obama själv inte kan frias från skuld för.

Martin Gelin (f. 1978) arbetar i dag som New York-korrespondent för Dagens Nyheter. Efter presidentvalet 2008 gav han ut den hyllade boken Det amerikanska löftet: Barack Obamas väg till Vita Huset. Hans andra bok Den amerikanska högern – Republikanernas revolution och USA:s framtid (2012) nominerades till Augustpriset.

2017-03-13T11:51:04+00:00