Denna unga talang skapar Idol-nostalgi hos mig

Jag var en hängiven Idol-tittare de första tre säsongerna (2004-2006). Jag tyckte att formatet var genialt, inte minst att vem som helst av landets unga sångförmågor gavs en chans till audition hos juryn. Det enda som krävdes var att de orkade köa i många timmar.

Nu har Idols bäst-före-datum passerat sedan länge sedan. Den nuvarande juryn är tröttsamt självupptagen i sin dialog och apparation och chanserna att kunna lyckas som artist för de ytterst få talangerna som finns kvar att fångas upp i vårt lilla land är i det närmaste obefintlig. Det senare gäller för segraren X-factor.( Sara Larsson är kanske undantaget som bekräftar regel,n även om jag vill invända att en hitsingel gör ingen karriär.)

Denna unga talang väckte liv i min Idol-nostalgi

Agnes är en av de få som lyckats efter Idol
Foto:Wikipedia

Sverige är ett litet land, med många artister. Konkurrensen är stenhård och få lyckas. De visar inte minst statistisken från Idol. Endast en bråkdel av de som hissades till höjderna av både publik och jury när det begav sig har klarat sig som artister efter Idol. Agnes och Darin tillhör undantagen. Och jag måste erkänna det känns verkligen lite speciellt att höra deras hits på radio – jag var ju med då de ”upptäcktes”, när de tog sina första stapplande, men ändå imponerande, steg som artister. Jag såg dem utvecklas från kalviga talanger till imponerande debutanter i den verkliga musikbranschen.

Häromdagen tipsades jag på Facebook om ett klipp från australiensiska X-factor. Min Facebook-vän skev som kommentar att klippet rörde honom till tårar. Jag blev nyfiken och klickade play. Och jag måste erkänna att även jag rördes till tårar. Denna unga talang, , se klippet nedan, skapar Idol-nostalgi hos mig. Måtte utsikterna för honom och andra talange som dyker upp i X-Faktor och Idol i Australien vara bättre än vad fallet är hos oss.

Åsa-Mia Fellinger

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:04+00:00