Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias släpper album med outgivna Gärdestad låtar

Det här är inte början på Sara Zacharias musikkarriär. Det är det sista kapitlet i Ted Gärdestads.

I slutet av 1972 rådde det Ted Gärdestad feber i hela landet. Det var året innan ABBA slog igenom med Waterloo och några månader tidigare hade en 16-årig Ted släppt sin första singel Jag vill ha en egen måne. Den unga stjärnan toppade inte bara listorna, han fyllde folkparker och sålde guld bara några månader in i sin artistkarriär. När tidningen Expressen ett år senare anordnade en omröstning bland läsarna vann han inte bara det årets mest populära artist, utan även titeln som den största svenska artist genom alla tider. Under flera år låg han etta på svensktoppen, kvällstoppen och tio-i-topp så fort han släppte något nytt. Ted blev en popidol utan någon tidigare motsvarighet vid den här tiden i Sverige och i slutet av 1970-talet var det Björn Borg, Abba, Ted Gärdestad och Ingemar Stenmark.  Sen var det alla andra.

När Teds dotter, Sara Zacharias, städade sin vind i samband med en flytt hittade hon ett par gamla rullband som Ted lämnat efter sig. Sara gav rullbanden till sin gode vän Ollie Olson – musikproducent och låtskrivare – innan de för en stund glömdes bort. Tills plötsligt en dag då Ollie kom på besök för att berätta att han hittat Teds senaste demos på de där rullbanden. Man hade känt igen dem eftersom några av låtarna fastnat på hans sista skiva Äntligen på väg från 1994. På banden fanns också ett 10-tal andra låtskisser som aldrig blivit utgivna. Vissa av de här skisserna var väldigt klara med verser, pianostick, och långa textstycken på engelska. För det var också så Ted skrev, sittandes vid pianot medan han sjöng de texter som dök upp i huvudet på honom, på engelska. Sara gillade det hon hörde och här föddes också en idé. Kanske borde man ge ut några av de här låtarna på skiva?
Frågan var väl bara hur?  Sara var ju ingen artist.

Sara hade aldrig sjungit offentligt. Inte heller längtade hon efter rampljuset, tvärtom. Istället gav hon Teds låtar till vännen och artisten Olle Nyman – för att han skulle förvandla dem till färdiga låtar och kanske ge ut dem? Mellan Olle Nymans första texter till idag har det i alla fall gått fyra år. Låtarna har åkt fram och tillbaka mellan Luleå där Olle bor och Stockholm där Sara bor. Det slutade med att Sara här sjunger låtarna på egen hand. För det här är egentligen inte mer eller mindre än ett vanligt samarbete mellan Sara och nära och kära som hela tiden byggts utav lust. Lust till musiken, lust till att ni borde få ta del av det sista Ted skrev och lust till att bara göra något kul tillsammans. Hennes man David Lindgren Zacharias producerar tillsammans med Ollie Olson. Kompisen Lina Öhman har varit sångcoach i studion. Resten av bandet är också vänner och bekanta, som exempelvis Lasse Winnerbäck-producenten Ola Gustafsson på gitarr. Allt spelades in under några dagar i Atlantisstudion i Stockholm, som också är samma plats där Ted spelade in sina plattor.

Albumet ”Mot solen” släpps den 4 september. Singeln med samma namn släpps den 24 juli.

Klas Granström, musikjournalist

2013-08-12T15:58:49+00:00