Renew rekommenderar: Filmer av Kathryn Bigelow – första kvinnan att vinna en Oscar

Kathryn Bigelow har en bakgrund som konstnär och började regissera film omkring 1980. 2009 gjorde hon filmen The Hurt Locker som hon också vann en Oscar för, den första kvinnan någonsin att plocka hem priset för regi(!?).

”Krigets snuskiga lilla hemlighet är att en del män älskar det. Jag försöker avtäcka varför, försöker se vad det betyder att vara en hjälte i ett den typ av strider som utmärker krigen på 2000-talet.” 

 Såg nyligen Zero Dark Thirty, som jag varmt rekommenderar,  den har  blivit både kritikerrosad och ifrågasatt på grund av tortyrscenerna och blev nyfiken på denna 60-åriga kvinna som regisserat.

 

Tio år efter att Kathryn börjat filma blev hon känd med filmerna Blue Steel och Point BreakBlue Steel är en polisfilm där en kvinnlig New Yorkpolis, spelad av Jamie Lee Curtis, jagar en psykopat. Actionfilmen Point Break från 1991 utspelar sig vid Kaliforniens kust. Keanu Reeves är en agent som infiltrerar ett gäng brottsmisstänktasurfare vars ledare spelas av Patrick SwayzePoint Break har blivit något av en kultfilm.

Mycket omskriven blev Strange Days (1995), en science fiction-thriller om en före detta polis (Ralph Fiennes) som gör affärer med disketter innehållande människors minnen och upplevelser. Dessa minnen och upplevelser har registrerats direkt från personers hjärnor och lagrats digitalt på en diskett. Disketterna kan sedan en annan person koppla in och uppleva minnena, händelserna och känslorna som om de var verkliga och deras egna.

Filmen K-19: The Widowmaker (2002) utspelar sig på en sovjetisk atomubåt 1959, under Kalla kriget. Atomreaktorns kylsystem börjar krångla och ubåten riskerar att sprängas, vilket skulle kunna leda till ett tredje världskrig. Huvudrollerna spelas av Harrison Ford och Liam Neeson.

I krigsfilmen The Hurt Locker berättar Bigelow i en dokumentär stil om fyra amerikanska soldater i Irak. Deras uppdrag är att desarmera bomber. Filmen vann sex Oscars samt sex engelska BAFTA Awards 2010.

Kathryns tacktal på Oscarsgalan.

 

Bigelows nästföljande filmproduktion Zero Dark Thirty hade premiär 2012. Filmen handlar om amerikanernas jakt på Usama bin Ladin. Den svenske skådespelaren Fares Fares har en mindre roll i filmen.

Filmen har skapat en del debatt i USA om om huruvida den överdriver tortyrens roll i jakten på bin Ladin.

DN: Tortyren i Zero Dark Thirty får motsatt effekt

Jan Gradvall: ”Deer hunter” kritiseras på samma sätt

 

Kathryn Bigelow är uppvuxen i Kalifornien som enda dottern i en medelklassfamilj. Pappan var föreståndare i en färgfabrik och mamman bibliotekarie. Hon studerade måleri vid San Francisco Art Institute och vid 20 års ålder fick hon ett stipendium till Whitney Museum’s Independent Study Program i New York. I New York lärde hon känna konstnärer somRichard Serra och Robert Rauschenberg och följde under en tid Susan Sontags föreläsningar om film vid Columbia University. Bigelow hade nu övergått till att studera film och tog examen vid filmprogrammet på Ivy League’s Columbia University School of Arts 1979. Hon gjorde sin första film, en kortfilm, 1978.

 

Mellan 1989 och 1991 var hon gift med regissören James Cameron (som gjort filmerna Titanic och Avatar).

 

Johanna Litsgård Lebourne

Källa: Wikipedia

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

2017-03-13T11:51:08+00:00