Benahavis – mer än en ”fläskfiléby”

När jag åker upp mot den lilla byn Benahavis, som ligger 7 km från kusten ovanför San Pedro de Alcantara, slingrar sig vägen upp genom berg och dalar och bredvid vägen finns en flod som beroende på årstiden innehåller mer eller mindre vatten. I bergen och området runt Benahavis finns många olika sorters fåglar och ett rikt djurliv, korkekar och det lär finnas ett 1000 år gammalt kastanjeträd.

Det är en vacker och charmig liten bergsby med ca 5500 invånare (2011) och det är flera utländska invånare än spanjorer. Just i Benahavis finner man kanske inte det genuina Spanien men det är en charmig by med sina vitkalkade hus, branta gator, konstgallerier, många restauranger, hotell och närbelägna golfbanor. Att Benahavís lever på sin turism känns ju nästan överflödigt att skriva!

RoseMarie2När jag kommer upp till Benahavís kör jag mot centrum och letar parkeringsplats utmed ”huvudgatan”. Det är bäst att ta första bästa. Avstånden är ju inte så stora i staden utan det går att gå runt i sakta mak. På höger sida när man kommer in i Benahavís finns det en restaurangskola där elever från olika länder går däribland Sverige. När väl bilen är parkerad går jag längs gatan och fram emot skulptören och designern David Marshalls galleri och affär. Han gör underbara konstverk av allehanda saker t ex gamla bilmotorer, pall av en sadel men också bruksföremål som vackra skålar, fat och bestick, bord, stolar. Gatorna är som sagt branta, smala och slingrar sig både runt och utanför den lilla byn. Snart kommer jag ner till det lilla torget där det finns både uteserveringar och vackra byggnader. Förutom alla restauranger och barer finns det många små turistshoppar där man kan handla trevliga souvenirer och minnen från Benahavis.

För många år sedan, och kanske än idag, är byn känd för att tillaga och servera hel fläskfilé med olika kryddningar. Många besökte då byn för att uppleva det lilla kvarteret som upptas av kosntnären David Marshall. Idag är Benahavis mycket mer än en “fläskfiléby”. Många restauranger, barer, affärer, små mysiga gator, mysiga små torg där man kan njuta ev en kaffe eller tapas.

Benahavis - mer än en Och vad gäller restaurangutbudet så har det i många år tillbaka varit populärt att åka på utflykt till Benahavis antingen för lunch eller middag.

Benahavis bär, som så många andra små spanska byar, på en historisk miljö och bl a det gamla El Castillo, tornet, var en del av försvarsmuren i staden. El Castillo byggdes antagligen på 1200-talet av morerna för att skydda handelsvägarna. Ovanför i bergen ligger ruinerna av slottet Montecastillo där den moriska kungen hade sitt säte. Ben Havis, son till Havís har gett byn dess namn. Havís var en morisk furste på 800-900-talet.

Rose-Marie Wiberg

 

 

Film på you tube:

2017-03-13T11:51:07+00:00