Tio lästips inför semestern

Semestertider närmar sig med stormsteg. Och med den förhoppningsvis tid för vila, reflektion och mycket läsning. Få aktiviteter ger bättre perspektivförskjutning och vila för själen än en bra bok. Här kommer tio lästips för hängmattan, som reslektyr eller som givande sysselsättning när regnet smattrar mot hustaket. De flesta av dem har flera år på nacken och är med andra ord litteratur med lång hållbarhet.

 

http://renewmag.se/2013/06/tio-pockettips-infor-semestern/1. ”Partiet” – Eva Franchell

Eva Franchell var Anna Lindhs pressekreterare. Hon var alltid på plats. Varje dag gjorde hon noteringar om kulturen på Rosenbad, om maktkampen och mångas kamp om den stora ledarens uppmärksamhet. Med ”Partiet” återvänder hon till samma miljöer. Här beskriver hon ett samhälle i förändring. Från 60-talets glada popmusik till proggen och Palestinasjalar, om gröna vågen, yuppie-eran och 80-talets vilda köpfest som slutade i kris, arbetslöshet och stora ekonomiska åtstramningar. berättar om kvinnorna som kämpade och männen som skodde sig och blev rika på politiken. Eva Det är sin egen, Sveriges och Socialdemokraternas historia som Eva Franchell berättar på ett personligt och självreflekterande vis. Och tro mig – du behöver inte vara vare sig vänster eller aktiv feminist för att tycka den här boken är fängslande och intressant.

 

http://renewmag.se/2013/06/tio-pockettips-infor-semestern/2. ”Marshmallows till frukost” –  Dorothy Koomson 

Ett gripande relationsdrama om en ung kvinna – Kendra- på flykt undan en trasig kärlekshistoria och en hemlighet som hon gör allt för att bevara. Hon återvänder från Australien till England och hyr ett rum av Kyle, som är ensamstående pappa med två barn. Kendra ser fram emot ett okomplicerat och bekymmersfritt liv, men märker snart att hon inte kan springa ifrån sig själv och det som drabbat henne.

Marshmallows till frukost är en trovärdig berättelse om hopp, försoning och att hitta kärleken på de mest oväntade platser. Personporträtten är genomarbetade och mycket fängslande. Det är befriande att  äntligen få läsa en bok där det psykologiska traumat är trovärdigt och relationsproblemen klichébefriade.

 

inger-edelfeldt-betraktandet-av-hundar3. ”Betraktandet av hundar” – Inger Edelfeldt

En man som ger narcissismen ett ansikte söker hjälp hos en psykiatriker. Mannen skriver själv om sitt liv till denne och läsaren får stifta bekantskap med en ensam, märklig och mycket tragikomisk personlighet. Efter förtidspensioneringen lever mannen ensam och isolerad, med ett undantag för återkommande besök i parken intill där han iakttar hundarna. Trots isoleringen träffar han en dag en kvinna som flyttar in hos honom och hans tillvaro förändras. Detta är enligt mitt tycket Inger Edelfeldts absolut bästa böcker. Jag skrattade högt flera gånger över de absurditeter som den narcissistiska personlighetsstörningen kan leda fram till när det gäller hur innehavaren ser på sig själv och omvärlden. Men skrattet stannar också flera gånger i halsgropen eftersom  det framgår hur sorglig och tragisk och störningen är.

 

kadefors-sara-borta-bast4. ”Borta bäst” – Sara Kadefors

Ingen lägger märke till bilen som står parkerad i den lilla dungen utanför Ikea. Ingen reagerar på kvinnan som kommer ut mellan träden och promenerar mot ingången. Hon är elegant klädd och har ett vackert leende. Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar och äter upp folks kvarlämnade mat. Kvinnan heter Sylvia. Vem är hon? Vad har hon varit med om? För bara några månader sedan levde hon ett annat, etablerat liv. Efter ett misstag har hon förlorat allt. Nu handlar det om att överleva. Medan Sylvia kämpar för att upprätthålla den perfekta fasaden kommer hon i kontakt med en helt ny värld som förändrar hennes världsbild. Till slut går det inte att fly längre. Hon måste tillbaka till sitt gamla liv, göra upp med den hon en gång var och dem hon en gång lämnat

Det här är en mycket skickligt berättat och framförd historia. Sara Kadefors är verkligen en fena på att få till en bra intrig med budskap. Med humor och stort allvar ställer hon frågor om valen man gör i livet. Vem bestämmer egentligen hur man ska leva? Och är det ena mer rätt än det andra?

 

Eva_Franchell_V_ninnan5. ”Väninnan” – Eva Franchell

Jag ser honom i högra ögonvrån, hopkrupen inne bland damkläderna. En sekund, han gungar till och så exploderar han i en rak linje över golvet. Förbi mig, Fram till dig. Pang, rätt in i klädställningen. Hans kropp trycker upp din och jag fattar inte vad han gör. NEJ!’

Eva Franchell arbetade under ett tiotal år i Regeringskansliet, framför allt som pressekreterare åt Anna Lindh. De två utvecklade  med tiden en stark vänskap och var med på NK den ödesdigra septemberdagen 2003 då Anna Lind blev knivhuggen till döds. I boken får vi ta del av  vägen tillbaka från det trauma det innebär att se sin vän bli knivhuggen till döds. Men det är också en berättelse om makt och maktspel.   Eva Franchell såg på nära håll toppolitikerns vånda och skildrar detta mycket inträngande. Den avslöjar flera aldrig berättade historier inifrån regeringskansliet.  En samtidsskildring/politiska biografi i absoluta toppklass.

 

thydell-johanna-i-taket-lyser-stjarnorna6. ” I taket lyser stjärnorna” – Johanna Thydell

Jenna är tretton år och har just börjat sjuan. Det enda hon borde oroa sig för är Ullis-Knullis i klassen som hon hatar och hur hon ska få Sakke snygg snygg snygg att lägga märke till henne. Men Gud har inte skött sitt jobb. Hemma hos Jenna finns en rullator, en doseringslåda, en duschstol och peruker. Där bor nämligen en mamma som har cancer. I taket i Jennas rum har hon och mamma klistrat upp stjärnor som lyser i mörkret. Under en av dem har hon gömt en dikt: ”Om du dör mamma, då tar jag livet av mig.”

Detta är en fullständigt lysande ungdomsroman som alla vuxna – inte minst de som har barn – borde läsa. Det är en roman om det svåraste svåra. Om att vara stark och svag på samma gång. En bok om döden, men också om lusten till livet. Boken är Johanna Thydells hyllade debutbok, som belönades med både Augustpriset och Slangbellan. 2009 filmatiserades den och vann då flera Guldbaggar. Mästarklass med andra ord.

 

cover_bridesheadrevisited7. ”Brideshead revisited” – Evelyn Waugh

Detta är en berättelsen om Charles Ryder och några år i 1920-talets Oxford då han träffar den aristokratiska Sebastian Flyte. Charles är en ensam student som fullständigt fascineras av sin nye, dekadente och vackre vän. På familjen Flytes magnifika gods Brideshead välkomnar han den gemenskap och uppmärksamhet han får av de excentriska familjmedlemmarna, och kanske framför allt av Sebastians syster Julia. Men de människor som han lär sig älska visar honom också en värld där plikt, begär, tro och lycka är i konflikt, en värld som hotar att förgöra dem som tar del av den. Ett underliggande tema i boken är hur de två världskrigen förändrade allt som den engelska överklassen värderade och höll kärt. Ett annat rör katolicismen.

En förlorad värld från 1945 är ett av Evelyn Waughs mest älskade verk och har gått som tv-serie med Jeremy Irons och Anthony Andrews. TV- serien gjorde braksuccé och beskrivs av många som världens bästa TV-serie någonsin.

Boken finns översatt till svenska och heter då ”En förlorad värld”. Jag föredrar dock originalet.

 

Zen_and_motorcycle8.  ”Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry Into Values” – Robert M. Pirsig

Detta är en modern klassiker och en kultbok, som kom ut 1974. Den beskriver en resa genom USA med filosofiska diskussioner inflikade. Ytterst handlar romanen om filosofiska problem som är bundna till vår tid.  Det är en kritik av rationalismens anspråk på ensamrätt att tolka och styra världen, men också på den “romantiska”, antiintellektuella eller teknikfientliga attityden som många har som svar på rationalismens dominans över tänkandet och livet. Om man är det minsta intresserad av filosofi så är den här boken ett måste. Vissa partier är svåra, men här finns så mycket intressanta tankar att om läsaren bara förstår en tiondel så räcker det för att berika honom (eller henne).

 

 

 

Gregrius9. ”Gregorius” – Bengt Ohlsson

Denna roman är en parafras av Hjalmar Söderbergs kända roman Doktor Glas och berättar historien ur romanfiguren pastor Gregorius perspektiv. Gregorius gavs ut 2004 och vann Augustpriset samma år. Berättelsen utspelar sig under en sommar i början av 1900-talet. Bokens huvudperson, pastor Gregorius, är en djupt olycklig människa. Han är olyckligt gift med den unga Helga, som konsekvent markerar sin avsky för maken. Gregorius har en intensiv längtan efter barn, men det olyckliga äktenskapet och hans ideliga misslyckade försök att få barn gör att han betvivlar att han någonsin kommer att få bli pappa.

Gregorius upptäcker att hans fru är otrogen. Hans olycka tilltar med detta och han tycker sig känna hur folk pratar bakom hans rygg. Efter en undersökning konstaterar doktor Glas att Gregorius har hjärtproblem. Doktorn ordinerar pastorn vila och omber därför denne att bege sig vilohemmet Porla. Pastorn gör så och väl där träffar han den olyckligt gifta Anna och nu rubbas hans cirklar ännu mer.

En fantastiskt vackert skriven och vittomfattande roman, som som blottar människans sårbarhet och starka längtan efter kärlek och samhörighet.

sand10. ” House of sand and fog” – Henri Dubus 111

På grund av ett missöde vräks Kathy Nicolo från sitt hus. Det säljs på auktion till en iransk flykting som ser sin chans till ett drägligare liv. I tvisten om vem som har rätt till huset skildras tre utsatta människors liv. Deras öden knyts ihop med varandra med explosiv kraft och vi påminns i denna grymma berättelse om att vi alla, mer eller mindre, är det förflutnas fångar, dess drömmar och dess nederlag.  Det är en gripande psykologisk thriller om en flyktings krock med det amerikanska samhället och en människas förtvivlade kamp mot en byråkratisk dom.

Boken är filmatiserad, men även om filmen är bra så ger boken så mycket, mycket mer i behållning. Beskrivningen av  översten Behrani (Ben Kingsley), iranier som flytt sitt hemland till USA efter shahens fall, desperata kamp för att skapa ett värdigt liv för sig och sin familj i USA är oerhört gripande. Han hatar på många sätt sitt nya hemland, där han har förlorat all status, lever ett urholkande dubbelliv: på dagarna vägarbetare, på kvällarna familjeliv i en lyxlägenhet i centrala San Francisco. Hans liv vävs samman med två tämligen trångsynta amerikaner och det går mot katatsrof. Livsavgörande val fattas utan tanke på konsekvenserna, alltför snabbt och alltför långsamt på samma gång.

En bok att sträckläsa. Och beröras stort av.

 

Åsa-Mia Fellinger

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:08+00:00