Málaga – en stad i ständig utveckling

En stad som är full av liv och som fascinerar med sin blandning av flertusenårig historia och modern kultur.  När man går runt i Málaga upptäcker man snart att det mesta finns att hitta på lagom gångavstånd i eller runt omkring ”Centro Antiguo”, gamla centrum eller stad.

Muséernas stad, den snart färdigbyggda tunnelbanan med sex linjer, modernt mäss- och kongresspalats, fotbollslaget Málaga CF, ett 20-tal museer, ett 30-tal hotell, utbyggnad av hamnen för att kunna ta emot flera och större kryssningsfartyg. Málaga har inte fått den uppmärksamhet som den idag förtjänar. Málaga genomgår en av de största förändringarna någonsin och de satsar stort på att locka hit turister från hela världen men en speciell satsning har startat för att locka just de skandinaviska turisterna genom bland annat Málaga Sensaciones.

Malaga4

Castillo de Gibralfaro

Málaga är verkligen en stad som kan erbjuda allt från kultur, sport, konferensmöjligheter till shopping och avkoppling på någon av stadens alla utekaféer, tapasbarer eller restauranger. Det finns många sevärdheter och av dem kan nämnas några som den vackra Katedralen, fästningen Alcazaba med sina vackra trädgårdar, som färdigställdes på 1000-talet.

Jardín Botanico, Botaniska Trädgården, ligger alldeles utanför Málaga centrum och där finns ca 500 tropiska arter samlade på ett område som är 30.000 kvadratmeter stort. En annan sevärdhet är Castillo de Gibralfaro (slottet), som ligger granne med Alcazaba, har en underbar utsikt över stora delar av Málaga.

I slottet är nu Paradoren inrymd. Den Engelska Kyrkogården, Teatro Romano och Plaza de Toros (tjurfäkningsarenan) är andra intressanta sevärdheter att njuta av.

Musee_PicassoMálaga är muséernas stad Det finns ett 20-tal museer i Málaga och ett 15-tal av dem är belägna inom samma område i staden. Förutom det berömda Picassomuséet och Picassos hem, som numera också är ett museum, hittar vi Museo del Vino, Flamencomuseum, Museo del Vidrio y Cristal (glasmuseum), ett dockmuseum och sist men inte minst Thyssenmuseet som öppnade i mars 2011. Museet ligger i Málagas gamla stadskärna, i Palacio de Villalón. Palatset byggdes på 1500-talet och i källaren finns romerska kvarlämningar från 200-talet. Baronessan Carmen Thyssen-Bornemisza har ställt 230 konstverk till förfogande, fram till år 2025.

Listan på sevärdheter i Málaga kan göras oändlig. Málaga är ju också en stad för shopping och på affärsgatan Larios, och gatorna runtomkring, hittar man det mesta. Det är inte bara shoppingen som är en upplevelse på Calle Larios för där händer alltid något spektakel från utställningar av konstverk till gatumusikanter, julskyltning i december som bara den är värd en resa till Málaga. Det finns också flera shoppinggallerior och varuhus.

I många av kvarteren i centrum kan man också njuta av många kulinariska upplevelser på såväl moderna som gamla anrika tapasbarer och restauranger.

Antonio Banderas föddes i Málaga

Antonio Banderas är född i Málaga
Bild från Wikipedia

Málaga är inte bara födelsestaden för Picasso utan även för skådespelaren Antonio Banderas. För de fotbollsintresserade finns ju, som nämndes inldeningsvis, Málaga Club de Fútbol. Klubben grundades 1948 och de spelar sina hemmamatcher på Estadio La Rosaleda som byggdes 1941 och arenan tar 28 963 åskådare. Klubben har spelat i La Liga, högsta divisionen, i 10 säsonger. Förutom att Málaga har sin flygplats med flyg över hela världen invigdes 2007 tågförbindelsen Málaga – Madrid med höghastighetståget AVE och det tar ca 2 och en halv timme.

  • Fakta om Málaga
  • Málaga är huvudstad i Málagprovinsen
  • Det är Spaniens femte största stad
  • Ca 600.000 invånare i Málaga stad
  • De firar feria i augusti
  • Fenicierna grundade staden Malaka ca 1000 år f Kr
  • Málaga återtogs av Spanien år 1487
 

Rose-Marie Wiberg
rosemarie@iniciativa.se
+34 650 795 828
+46 (0) 70 638 80 50
www.iniciativa.se

Malaga9

Restaurangutbudet är stort

Malaga5

Malaga1

2017-03-13T11:51:08+00:00