Havsvidden – en åländsk förälskelse

 På Ålands norra udde ligger Havsvidden som en gång i tiden var en bortglömda kuranläggning , skapad i en antroposofisk anda med fönster vända från havet och trånga utrymmen. Nu håller ett litet samhälle på att växa fram där tack vare en svensk entreprenör från Växjö.

– Havsvidden är lite av en livsstil. Hit ska man komma och ladda batterierna och inte känna pressen att göra massa saker. Ingenting är bra, som vi säger och sen är det så klart lite speciellt att svenskar får äga hus just här, säger Jana Lemberg  som är hotellchef.

 

Havsvidden - en åländsk förälskelse

 

Det är en storslagen natur som möter oss när vi slingrat oss fram på den smala vägen genom skogen. Helikopterplattan ligger ett stenkast från parkeringen. Och runt om på bergen står klipphusen, som ritats av en av Sveriges mest välkända och prisbelönta arkitekter, Thomas Sandell.

Historien om Havsvidden börjar i slutet på 80-talet när en pensionerad bankdirektör köpte stället. Problemet var bara att man inte trodde att det behövdes någon marknadsföring och till slut gick det omkull ekonomiskt.

2006 kommer Mikael Kraft från Växjö på besök till Åland och blir  blixtförälskad i den klippiga naturen och mäktiga utsikten. Tillsammans med ett gäng svenska entreprenörer bildar han ett aktiebolag, som sedan dess står som ägare till HavsVidden.

– Det här är helt unikt här på Åland. Genom aktiebolaget kan svenskar äga husen vilket det inte skulle kunna göra annars eftersom vi har vår hembygdsrätt.

Alla hus säljs på ritning och nu är ett tredje område på väg att byggas.

 

Hotellchefen Jana visar runt i ett av husen.

TV

Havsvidden 1

 

Jana påpekar flera gånger, när vi vandrar runt bland husen, att det här är ett ställe för livsnjutare, om du så är där privat eller på konferens.

Hotellet erbjuder det mesta i aktivitetsväg från massage till mountainbike, så länge som aktiviteten är tyst. Det är heller inte stället för högljudda partyn.

 

 

 

– De flesta som äger hus har ett så stort hjärta till HavsVidden,  de har ofta haft ett aktivt yrkesliv och tycker det är roligt att vara med och påverka.  Mycket klokheter samlas här,

Just nu undersöks möjligheterna att bli helt självförsörjande på energi. Ja, till och med att producera ett överskott.  De har även påbörjat arbetet med att bli säkerhetsklassade enligt Safe Hotels klassificering.

En av visionerna är att allt de bygger ska vara vackert. Därför får det också ta tid. Just  nu planeras ombyggnad och utbyggnad av hotellets gemensamma utrymmen.

– Vi kommer att skapa fler konferensytor och samtidigt utöka våra lounge miljöer. Tanken är att det inte ska kännas trångt och att alla ska få plats på terrassen med utsikt över havet. Alla ska få plats och…göra ingenting mer än att njuta.

 

 

www.havsvidden.com

Johanna Litsgård Lebourne

johanna.lebourne@renewmag.se

Twitter: @litsgaard

 

 

2017-03-13T11:51:09+00:00