Författare med känsla för varumärkesbygge och välgörenhet

Många människor går med författardrömmar, många drömmer om ett jobb som verkligen gör skillnad för andra. Få gör dock något av sina drömmar. Mikael Rosengren tillhör ett av undantagen, han lever nämligen sin dröm. Han både skriver böcker och bidrar till välgörenhet och ökad läsförståelse hos barn. 

Mikael Rosengren har skrivit så länge han kan minnas, inte minst musiktexter, men det var först när han blev pappa som han började att skriva böcker. En påsklunch hos barnens gammelmormor Margot i Falkenberg utgjorde startskottet. Mikael kände till att Margot var en hejare på att berätta sagor och frågade om han kunde få skriva om två av hennes karaktärer – Musiman och Musimåtta. Det fick han. Resten är historia.

smulan_och_larvig_handlar-rosengren_mikael-22895787-4113693863-frntl-234x300Den första av Mikaels utgivna böcker var ”Kapten Geggamoja och Lillpiraten – äventyret i piratparken”, som han skrev på uppdrag av barnklädesföretaget Geggamoja. Nu kommer boken ”Smulan och Larvig handlar” ut genom Idus förlag. Och snart kommer boken ”Hallonbåtsracet” att finnas för försäljning. Förutom att skänka glädje med dessa böcker vill Mikael främja inlärning & läsförståelse. Att svenska ungdomar kan gå ut grundskolan utan att kunna läsa både bekymrar och oroar honom.

– Man måste bidra om man kan. Och jag kan det genom mina böcker även om det handlar om bilderbok för små barn. Jag har för att främja läsförståelse byggt in en frågesport i slutet. Föräldern eller den som läser kan tillsammans med barnet svara på frågorna om innehållet.

”Hallonbåtsracet” är den kommande bilderboken som kommer att stötta ett barnhem i Thailand. Det är stiftelsen Happy Child som står bakom den för övrigt fina insamlingen till barnhemmet. Boken kommer att säljas både i Sverige och i Thailand. I Sverige sannolikt genom Idus Förlag och i Thailand med hjälp av Ving, som kommer att sälja boken på några av sina hotell i Phuketområdet där barnhemmet också ligger. Detta projekt illustrerar Mikaels vilja att göra skillnad för socialt utsatta barn, men också hans mer kommersiella sida – att bygga varumärken,  sitt eget och Vings. För Mikael finns det ingen konflikt mellan att vara både kommersiell och idealistisk. Man skulle därför kunna säga att han ger den ”kreativa kapitalism”  ett ansikte. Det vill säga den form som Bill Gates brukar prata om –  en kapitalism som innebär att företag tjänar på att göra livet bättre för fler människor.

– Det handlar inte bara om att bygga varumärke och kundrelationer med hjälp av en barnbok, utan också att koppla till det här med välgörenhet. Många företag måste bli bättre på att synliggöra sin välgörenhet. Genom att investera i en sådan här barnbok kan de generera mer pengar till de behövande. Om du stoppar in 50 000 till välgörenhet så är det ju bättre om du stoppar in pengarna i 1000 böcker och säljer dem för 100 kronor styck. Då har du plötsligt 100 tusen kronor.

Mikael och Märta”Hallonbåtsracet” handlar om ett barnhemsbarn i Thailand som blir kompis med en semestrande svensk pojke. Ett möte mellan helt två skilda barnvärldar med andra ord. Hur sjutton hanterar man ett sådant svårt ämne som föräldralöshet och barnhem när man skriver för barn?

– Det kan naturligtvis vara en svår gränsdragning i till exempel hur mycket bakgrundsinfo man ska ge. Man måste hålla sig inom en gräns för vad barn kan förstå och glädjas av. Det måste trots allt vara fokus på glädje, vi behöver inte gå in på detaljer för att skapa en förståelse och medvetenhet.

Mikael efterlyser barnböcker där huvudpersonen – berättarrösten – tillhör en utsatt grupp. Det kan handla om barnhemsbarm, men också om ett betydligt bekantare problem för oss svenskar – funktionshindrade eller sjuka barn.

– Jag ser att jag kan hjälpa till att fylla ett glapp här. Göra något viktigt. Och dem som jag skriver om blir fyllda av hopp och mod och det är precis vad de behöver.

Vad är det som driver dig?

– Ingen aning, svarar han pilsnabbt och skrattar varmt och förtsätter sedan: Jag tror det har och göra med att jag aldrig har funnit mig till 100 procent på alla de jobb jag har haft, även om jag tror mig om att ha gjort ett bra jobb. När man pratar med vänner eller  kollegor så känner alla lika – man skulle vilja göra något som verkligen betyder något. Lärare och sjuksyrror – till exempel – gör ju insatser som gör skillnad. När jag skriver böcker så ser jag att jag kan göra skillnad, samtidigt som jag får hålla på med det som jag brinner för – att skriva

Författare med känsla för varumärkesbygge och välgörenhetMikael funderar återkommande på nya manusidéer. Och skriver så ofta han kan. Men eftersom småbarnslivet  kräver sitt blir det inte så ofta som han skulle vilja. Å andra sidan skänker familjelivet honom många uppslag och idéer.

– Det blir mycket självupplevt som hamnar i böckerna, säger han.

I vintras spenderade han och familjen en månad i Thailand. Det var där som hans senaste projekt delvis förverkligades – en chic lit-roman för män,”Lisens pappa”.

– Jag vill berätta om hur det är att var man mitt i livet med småbarn och så. Boken är en trippel, en självbiografisk cocktail för män men även för kvinnor, som vill veta hur vi män ser på det hela men också hur det är att resa i Thailand med små barn, hyra bil, hyra hus etc. Förändras familjebilden, blir det bättre eller sämre än när man är hemma i familjevardagen? Det är också en dagbok med små och stora vardagshändelse, om att få vardagen att gå ihop.

I vilken utsträckning skiljer sig mannens syn på småbarnslivet från kvinnans?

Klicka för att lyssna till Mikaels svar

Vad tycker då hans fru om boken?

– Hon läste delar av den ganska nyligen och faktum är att det var ganska nervöst innan jag fick höra vad hon tyckte. Men det gick bra. Hon tyckte om den och skrattade mycket. Igenkänningen verkade hög. Det var skönt att höra för ibland har det slagit mig att jag kanske har skrivit om hur jag känner istället för att prata om det med henne.

Här kan du se på när Mikael Rosengren läser ett avsnitt ur sin bok ”Lisens pappa”

 

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

 
2017-03-13T11:51:09+00:00