Egen yoghurt – Lina bloggar från Kina

Jag kan stolt erkänna att jag har gjort egen yoghurt. Något som, ursäkta min okunnighet, jag inte visste att man ens kunde göra. Varför detta initiativ till husmoderlighet då? Ja, för det första är vi inte överösta av Arlas och de andras mumsiga och nyttiga varianter. Vi kan välja mellan importerad fruktyoghurt (fantastiskt god men med sockerhalt på cirka 14%) eller den inhemska där jag efter mycket letande hittade en med bara 3,5% socker. Men, jag är lite tveksam till att äta just inhemska mjölkprodukter. Vanlig mjölk köper vi i importbutiken, dessa är t.ex. från Tyskland, Australien eller Nya Zeeland. Med köpeyoghurten gjorde jag en överenskommelse med mig själv att det skulle vara ok om jag bara åt en liten mängd. Har vi blivit sjuka eller mått dåligt av köpeyoghurten, nej det har vi inte. Men tyvärr är det så att matskandaler dyker upp här lite då och då. Riktigt otäckt tycker jag, men jag känner också att det helt omöjligt att oroa sig hela tiden om allt. Vi har ju ingen aning om vilken produkt eller vilket märke det kommer att handla om nästa gång. Just mjölken blev uppmärksammad 2008 då det hittades Melamin i mjölkprodukter. Vilket bland annat orsakade dödsfall av sex barn. 2011 hittades även cancerframkallande ämnen i mjölk genom stickprov. Ja det här visste vi ju innan vi flyttade så vi är lite försiktiga med just mjölken.

Lina3Men den hemgjorda yoghurten då? Fick tips via Shanghaibloggen, hemmahoshannablogg.se där det hos dom ”kokas” egen i en liten maskin. Så detta begav jag mig ut för att hitta. Hade först tänkt att beställa en yoghurtmaskin på Taobao (Kinas svar på Blocket, fast mycket, mycket större, här finns ”allt”). Men jag hade turen att springa på en i affären, 65Y så det tyckte jag var som hittat och värt att prova. Lite knepigt blev det dock hemma då instruktionen bara var på kinesiska. Men med hjälp av min mandarinlärare, lite informativa bilder och svenska Google så löste sig det.

Recept:

  • 1 liter importerad mjölk
  • ca 1 dl yoghurt

Koka plastbuken och locket till maskinen. Blanda i mjölk och yoghurt. Sätt på locket. Stoppa in elsladden i väggen. Vänta 8-12 timmar. Stoppa in i kylen. Häll upp önskad mängd i en tallrik och smaksätt med valfritt innehåll. Bäst före inom 3 dagar och sista förbrukningsdag inom 10 dagar.

Lina1Lätt som en plätt. Vad är då så magiskt med den här maskinen. Jo, den håller helt enkelt blandningen i rätt temperatur för att de små känsliga yoghurtbakterierna ska trivas allra bäst.

Nu ska jag ut i solen, för idag har vi helt fantastiskt sommarväder ute! Kram på er!

 

Lina Hellsten

 

Länkar för den vetgirige:

http://inbeijing.se/bulletin/2012/02/08/publicerat-nya-mjolkskandaler-i-kina/

http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Saker-mat/Melamin—fragor-och-svar–/

2017-03-13T11:51:09+00:00