Lina bloggar från Kina: ”Jag tror vi har vår!”

Torsdag idag, och snart i mitten av april. Visst har väl våren kommit? Jag tror det i alla fall. Jag har dock lite dålig koll på hur det är hemma. Har de senaste veckorna fått rapporter om allt från uteserveringar till snöfall. Hur har vi det här då? Sakta men säkert har jag lyckats luta mig mot att vintern har släppt sitt grep nu. Vi har mer plus än minus och solen värmer faktiskt i ansiktet. Får påminna om att vi bor några breddgrader längre söderut, men ändå jag är lyckligt överraskad över känslan när vi hittar ett soligt ställe i lä. För ja just det ja, det är ju det. Det är fasligt vad det blåser i den här stan. Jag blev lurad mer än en gång i vintras att det skulle vara helt ok med en promenad, jag menar minus fyra grader är väl inget. Men lägg till elva sekundmeter nordlig vind så önskar även en svenskfödd att vi hade stannat inomhus. Så just nu går jag och lurar på vart på innergården man ska sitta för att maximera vårkänslan. Ett hett tips är ”tantbänken” här häckar områdets damer över 65. Det är en lång bänk i lite Barcelonastil och de erfarna damerna flyttar sig efter hand efter solen. Jag skulle dock gissa att de är mer ute efter värme än sol, då jag har förstått att det inte är så ”fint” att bli solbränd här. Gubbarna då? De hittar man på hörnet utanför ”Hörnbutiken” det vill säga supermarket. Kanske skvallrandes om Emmas och min senaste cykeltur eller något sånt.

"Tantbänken"

”Tantbänken”

Lina1

Blommande träd i Shanghai. Bilden är lånad från hemmahoshannablogg.se

Jag själv verkligen älskar våren. Jag försöker att inte lyssna på alla tråkmånsar som tycker att oberäkneligheten med våren är jobbig. Får jag syn på en snödroppe/tussilago/krokus kan jag leva på det i en vecka! Så varje gång jag går ut och går här, spanar jag förtvivlat efter dessa blommor i rabatterna. Inte att jag kanske egentligen har förväntningar på att det skulle finnas samma blommor här, men ändå… Jag har hittills blivit besviken. Tills idag. Jag såg första rosa knoppen på ett träd! Vet inte vad det var för träd, men i min optimistiska fantasi var det ett körsbärsträd! Det får bli mitt substitut till tussilago. Måste även lägga till att det är väldigt torra vintrar här. Så det kommer inte att börja växa mycket innan vårens första regndagar kommer.

Inte heller att förglömma. Säkraste tecknet på att vintern är över. Det är iskallt inomhus! Något av det mest fantastiska med vår lägenhet är golvvärmen. Det måste jag bara ha i mitt framtida drömhus. Det blir liksom varmt det det ska, och sen som alla vet så stiger ju värmen uppåt. Perfekt. Men vår ja, det innebär att denna underbara golvvärme försvinner. Värmen stängs nämligen av centralt runt den första april. Här hemma innebär det då att vi har dammat av raggsockorna, mumlar lite om att ”heltäckningsmatta, är det verkligen så äckligt som alla säger” och kör med AC-värme. Ska bli spännande att se hur mastig nästa elräkning kommer att vara…

 

Lina Hellsten

Lina med dotter

Lina med dotter

 

2017-03-13T11:51:13+00:00