Europas populäraste sevärdheter enligt svenskarna

Europa är fyllt av sevärdheter och det är många svenskar som än vill uppleva dessa. Den populäraste sevärdheten bland svenskarna är Colosseum i Rom. Tre av tio svenskar uppger att det är den sevärdhet de helst vill uppleva. Det framkommer i en färsk Novus-undersökning från Ticket. På delad andraplats hamnar Eiffeltornet i Paris och Akropolis i Aten (21 %). På en något otippad tredjeplats hamnar Stonehenge i Wiltshire (17 %).

I vår ökar storstadsresandet med 23 procent. Den mest populära storstaden i vår är London som ökat med 35 procent. På andraplats hamnar Paris (38 %) och förra årets solklara etta New York faller ned på en tredjeplats. I vår är det främst Europa som lockar svenskarna.

– Efterfrågan på vårresor har varit större än vanligt i år, inte minst till Europeiska storstäder som visar på kraftiga ökningar. I vintras såg Ticket en trend att rutinerade resenärer som gjort många långväga resor nu ”återupptäcker” Europa och de sevärdheter som finns här. Kanske är det den trenden som nu avspeglar sig i bokningsstatistiken, säger Martin Durnik, Marknadschef på Ticket.

Rom hamnar på en fjärdeplats över de mest bokade storstäderna. I vår ökar resorna dit med 35 procent. Enligt Tickets Novus-undersökning tycks det vara Colosseum som lockar. Men även Vatikanstaten är en sevärdhet som lockar svenskarna. 17 procent svarar att det är en sevärdhet de vill uppleva. Det innebär en fjärdeplats på listan över de populäraste sevärdheterna.

– Det tog ett bra tag innan våren kom till Sverige, vilket sannolikt är den främsta orsaken till att resandet ökat så pass. På listan över de mest bokade storstäderna återfinns både Barcelona och nykomlingen Lissabon som erbjuder både storstadspuls och sol och bad, säger Martin Durnik.

Europas populäraste sevärdheter, enligt svenskarna

1. Colosseum, Rom, 30 %
2. Eiffeltornet, Paris, 21 %
2. Akropolis, Aten, 21 %
3. Stonehenge, Wiltshire, 17
4. Vatikanstaten, Rom, 15 %
5. Tulpanodlingarna, Nederländerna, 14 %
6. Drakulas slott, Transsylvanien, 13 %
7. Sagrada familia, Barcelona, 12
8. Lutande tornet, Pisa, 11 %
9. Louvren, Paris, 10 %
10. Big Ben, London, 7 %


Om undersökningen

Undersökningen genomfördes via Novus mellan den 17–23 januari 2013 och hade ett riksrepresentativt urval på 1 059 svaranden.

Topp 10 – storstäder i vår
1. London (2)
2. Paris (3)
3. New York (1)
4. Rom (5)
5. Barcelona (4)
6. Prag (6)
7. Amsterdam (10)
8. Berlin (7)
9. Lissabon (ny)
10. Wien (9)

2015-08-27T12:09:36+00:00