”Vad sjutton är det för plastikkirurger som har mejslat fram dessa ansikten?”

Jag är vanligtvis inte en sådan person som får moralpanik så fort estetisk plastikkirurgi kommer på tal. Eller som eller häcklar personer som injicerar Botox eller Restylande för att snygga till sina åldrande ansikten. Ja, jag är medveten om att flera av min följare redan nu har satt kaffet i vrångstupen. Det är inte direkt PK att inte dissa Botox och andra skönhetsingrepp. Men faktum är att jag egentligen inte tycker jag att det är så mycket mer förkastligt än att sminka sig varje dag eller att färga/ bleka håret. Allt handlar ju om att vilja se bättre ut. Vi människor har alltid dragits till det som vi upplever som vackert och kommer sannolikt alltid att göra. (Och då pratar jag inte om den grupp människor som opererar sig p.g.a. en störd kroppsuppfattning)

Men samma sak gäller för kirurgi/injektioner som för smink – det får inte bli för mycket av det ”goda”. Då drabbas även jag ev panik. Den amerikanska skådespelerskan Madeleine Stowe (hon var med i storfilmen ”Shortcuts” och numera spelar nuförtiden den elaka mamman i TV-serien ”Revenge”) är en av dem. Istället för en klädsam rynkreduktion är hennes ansikte fullständigt Botoxifierat = slätt, men dött. Helt utan mimik, vitalitet och därmed skönhet. Samma sak gäller Brooke Shields. Nicole Kidman är också på gång att överbotoxera sitt ansikte och därmed sabba sin vanliga skönhet.

Den värsta sorten är dock de som har opererat sönder sina ansikten. Här i Florida är de många.  De rör sig i de exklusiva shoppingmallens om dagarna. Kvinnor som ser ut som så kallade kattkvinnor i ansiktet.  Den värsta varianten är ansikten där lyften kombinerats med näsoperationer. I de fallen är det lätt att associera till Mikael Jacksons sönderopererade feja.

Vad sjutton är det för plastikkirurger som har mejslat fram dessa ansikten? Jag har svårt att tro att de handlar om lågbudgetvarianter eftersom de här kvinnorna kommer körande i exklusiva bilar och bär dyra italienska märkeskläder.  Så vad är det frågan om? Ja, det beror antagligen på vem som besvarar frågan.

En feminist skulle förmodligen tala länge och engagerat om förtryck, sexism, exploatering av kvinnokroppen etc.

En plastikkirurg skulle två sina händer och säga: ”Nej, vi här på vår klinik säger absolut nej till operationer av detta slag”.

En vänsteranhängare skulle nynna: ”Sådan är kapitalismen….”

Och en shrink skulle förmodligen börja en lång utläggning om ”dysmorfofobiska tendenser, bräcklig självkänsla, narcissism, störd kroppsuppfattning…”

Oavsett orsaker så är min spaning att denna överdosering av ingrepp/injektioner kommer att ebba ut. Allt som i skönhetens tecken överdoseras blir till fulhet. Oavsett om det handlar om solbränna, smalhet, släthet, smink eller Botox. Det är med andra ord som vi säger Sweden – Lagom is best.

Estelle

2017-03-13T11:51:16+00:00