Renew rekommenderar: House of Cards

Den 1 februari släppte Netflix sin storsatsning House of Cards med stora karaktärskådespelare som Kevin Spacey och Robin Wright som huvudrollsinnehavare. Och det tog inte lång tid innan snacket var igång bland sociala medier. Det här vad bra!

Gillade du Vita huset då kommer du älska House of Cards. Vi är på plats i Washington DC, så klart, men istället för att röra oss snabbt runt i Vita Husets korridorer så befinner vi oss den här gången i Kongressen där vi får följa Francis Underwood (Kevin Spacey) och hans fru Claire (Robin Wright) vars hela tillvaro färgas av viljan att få mer makt och ta sig in i Vita Huset.

Serien beskrivs som en värld av girighet, sex och korruption, men den är betydligt smartare än så. Här får vi följa och lära oss psykologin bakom klättrandet mot toppen. Ett av seriens mer intressanta grepp är att huvudkaraktären Underwood med jämna mellanrum vänder upp mot kameran och berättar varför han agerar som han gör. Lite av UR möter Vita Huset, fast betydligt elakare och intressantare.

Netflix som länge varit en nätbaserad TV- och filmkanal i USA, lanserades för drygt ett år sedan i Sverige och stärker med House of Cards tesen att plattformen inte längre spelar så stor roll. Serien är nämligen producerad direkt för Netflix och det här är definitivt ingen dussinvara utan en storsatsning där tunga namn avlöser varandra.

Bakom serien ligger exempelvis Beau Willimon, som gav oss Maktens Män (Ides of March) och för regin står bland annat David Fincher som knappast har annat än succéer på sin meritlista. Netflix betalade över 100 miljoner dollar för rättigheterna, skriver tidskriften Wired. En smart satsning om man ska lyssna på buzzen.

House of Cards gör det definitivt värt att testa gratismånaden, men ge dig själv en dag då du har tid. Väl på plats i soffan så är du fast.

Johanna Litsgård Lebourne

Twitter: @litsgaard

 

Mer om serien:

Genius or foolish? Netflix debuts ‘House of Cards’ ahead of Super Bowl weekend

Tittarnas klickande skapade nya storserien – Nyheter | SVT.se

The Guardian: House of Cards: what I learned by watching the whole series in one sitting

 

 

 

2017-03-13T11:51:15+00:00