”Påven lämnar sitt ämbete. Ingen hade trott att något liknande kunde ske!”

En historisk händelse: Påven lämnar sitt ämbete. Ingen hade trott att något liknande kunde ske! Påven Benedictus XVI är alltså inte längre påve? Han har avgått. Men, hurså? Påvar avgår väl inte? Deras ämbete är på den heliga stolen. Guds representant på jorden. Först när en påve dör kan en efterföljare utses. Så har det alltid varit. Ni minns kanske Wojtyla? Han som led av en svår sjukdom och kämpade in i sista stund med att fortfarande vara påve.

Jag har aldrig följt den katolska kyrkan eller Vatikanens angelägenheter, men den här gången känns det angeläget, när man dessutom bor i Rom och något helt oväntat har inträffat.

Påveutvald Skådeplatsen är Petersplatsen. Runt Petersplatsen pågår febrila aktiviteter. Här förbereds ett spektakulärt mediauppbåd. Och i dagarna anländer journalister från världens alla hörn till Rom. Varenda litet utrymme verkar upptaget och de romare som har terrasslägenheter med utsikt över Petersplatsen har överlyckliga hyrt ut sina terrasser till fotografer och TV-folk. De har byggts upp en scen för dem i början av allén, Via Della Conciliazione, som leder fram till Petersplatsen. De 114 kardinalerna är alla här och idag tisdag den 12 mars börjar de sitt arbete bakom lykta dörrar i konklave (kon =med klave=nyckel) för att välja den nye påven.

Påvens avgång på latin. Påve Benedictus XVI beslut att lämna sin stol meddelades av honom själv tidigare i år och på latin under en sammankomst i Vatikanen. Nyheten spreds på några minuter i alla tänkbara riktningar och medier. Även datum och klockslag för påvens avgång hade fastställts, den 28 februari kl. 20.00. Det får vara en tysk påve för en sådan precision. Något liknande har aldrig inträffat i Kyrkans långa historia.

Kritik – förståelse. Kommentarerna har växlat, från total respekt för påvens önskan att lämna sitt ämbete till motstridiga känslor och uttryck för besvikelse. Påven representerar Gud på jorden och kan bara ”avgå” när han lämnar jordelivet.

Valkampanj även för kardinaler. Man tror kanske inte att de ”heliga” kardinalerna ägnar sig åt valkampanjer. Men tvärtom även i detta avseende är tiderna förändrade och man publicerar sig och kämpar för att få flest röster. Vem tippas bli den nya påven? Efter två icke italienska, en polsk och en tysk påve, tippar en del på en av de italienska kardinalerna, Mr Scola. Men de flesta katoliker i världen idag befinner sig i Sydamerika. Afrika och Asien hoppas även de på att någon av deras kardinaler får en chans.

Kyrkans behov av förändring. Stora och komplexa frågor står redan på den nye påvens agenda. Pedofili, homosexualitet och kvinnans roll inom den katolska kyrkan.

PÅve3Berömd skorsten. Världens mest berömda skorsten är den som igår monterades på Peterskyrkans tak. Så länge kardinalerna inte enats och efter varje gång de röstat kommer svart rök ut från skorstenen. När deras röster uppnått majoritet och en ny påve är vald kommer vit rök att bolma fram och massorna som samlats på Petersplatsen är redo att jubla. För att vara säkra på att skorstenen fungerar gör man en proveldning och blandar för säkerhets skull gul färg i röken så att inget missförstånd uppstår.

Det råder stor spänning. I dagens Corriere della Sera återspeglas ”matchen” mellan kardinalerna i en skämtsam teckning som vore det en fotbollsmatch.

Ciao da Roma

Marianne

2017-03-13T11:51:15+00:00