Möt succéförfattaren Marianne Cedervall

Marianne Cedervall, som debuterade vintern 2009, har gjort succé med Svinhugg-serien om Mirjam och Hervor.I serien finns fyradelar utgivna. Debuten Svinhugg är en spänningsroman som utspelar sig på Gotland. Uppföljaren Svartvintern utspelar sig i TornedalenVittangi. I den tredje boken Spinnsidan är de tillbaka på Gotland. Och i den fjärde boken, Stormsvala befinner sig huvudpersonerna i New York.

Renew Magazine har intervjuat Marianne Cedervall inför hennes kommande författarbesök i Äppelvikens bokhandel i Bromma.Länk till Äppelvikens bokhandel

 Vägen fram till ditt författarskap, hur gick den? 

 – Vägen fram till mitt författarskap var låååång! Åtminstone om man räknar i år. Jag var 60 då första boken kom ut. Ville hela mitt liv bli författare, men hade inte riktigt tid att satsa på det förrän jag var i 50-årsåldern. Då tog jag det på allvar och sedan gick det tio år tills första boken kom ut.
 
  Hur många timmar skriver du per dag och var sitter du?
– Jag sitter hemma och skriver och jag försöker lägga upp det som en vanlig arbetsdag från cirka 9 – 17. Tar fikapauser och lunch och sådär som man gör på ett vanligt jobb. Ibland är det andra arbetsdagar, jag kanske är ute på någon researchresa och då blir det bara anteckningar och fotograferingar.
 

Marianne Cedervall gästar  Äppelvikens bokhandel

Marianne Cedervall gästar Äppelvikens bokhandel

Vilken av dina böcker är du mest stolt över? Motivera ditt svar.

– Jag är lika stolt över alla böckerna, men Svartvintern ligger mig varmast om hjärtat. Jag bodde 19 år uppe i Lappland och tänkte under den tiden att jag ville skriva om de härliga människorna där uppe i norr. Jag är så glad över att jag fått möjlighet att skriva den boken.
 
 Vad tycker du egentligen om dina huvudkaraktärer, Hervor och Mirjam? Finns de på riktigt?
– Jag gillar Mirjam och Hervor. De har blivit som ”vänner” till mig. Hervor är den enda man kan säga att hon nästan finns på riktigt. Förebilden för henne är en av mina bästa vänner och hon kan litet av det som Hervor kan, dock inte allt. Men de är ganska lika till sättet. Min väninna tycker att det är jätteroligt att vara Hervor.
 
 Din senaste bok utspelar sig i New York. Hur gjorde du research inför den boken?
– Ja, det var ju modigt av mig att skriva om en stad som jag inte varit mer än ett par gånger i. Jag åkte dit helt enkelt. Gick gata upp och ned och försökte räkna ut var Mirjam och Hervor bor och arbetar och var de tar sina promenader och gör sina shoppingrundor. Och förstås, var den stora dramatiken utspelar sig. Det var ett fantastiskt kul sätt att resa på! Före resan pluggade jag på Manhattans karta ordentligt så att jag kunde kvarteren jag behövde. Också kul, jag lärde mig mycket av researchen.
_____________________________________________________________

Äppelvikens bokhandel logga Vill du höra Marianne Cedervall berätta om de mustiga, humoristiska och härliga tanterna Hervor och Mirjam?

Anmäl dig till författarträff i Äppelvikens bokhandel i Bromma, torsdagen 21 mars kl. 18.30.

För anmälan, klicka Här så slussas du vidare till Äppelvikens bokhandel.

Du kan också maila dina uppgifter direkt till : info@appelvikensbokhandel.se

 

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

 
2017-03-13T11:51:15+00:00