Lina bloggar från Kina: En vanlig tisdag

En alldeles vanlig tisdag i mars. Tänkte berätta lite om vad som hänt idag i min tillvaro i Kina. Jag brukar inte gilla tisdagar. Om det nu är så att det finns tråkiga eller mindre tråkiga dagar så är tisdagen min tråkdag. Då behövs det en plan. Idag var planen att ta en andra premiärtur med cykeln och Emma där bak. Frukost och ta på kläder. Vi har fått några dagar här med lite skönare väder 6 härliga plusgrader och en snäll sydlig vind. Det gillar jag. För min del som ska trampa innebar det ett byte från vinterjackan till en vårjacka, modell varm och gymnastikskor. Behöll dock mössa och vantar. Jag är fortfarande nybörjare på det med att cykla med bebis, och det inkluderar även förberedelse. Vem ska man klä på först och med vad? Hur får jag ner både cykel och bebis genom hissen?  Nähe det gick inte att dra över spännena till barnsitsen med hjälmen på. Av med den igen… Byte av blöja kanske innan vi åker? Ja, det tog sin lilla tid innan vi var iväg. Men så äntligen ute utanför grindarna med Emma där bak och ryggsäck på ryggen och hjälm på huvudet. Trafiken i det här landet är inte att lita på så hjälm är ett måste. Jag väljer även att cykla så mycket jag kan på trottoaren. Sen är det ju så i och för

Emma

Emma

sig att jag även där får samsas med bilar, mopeder och gångare. Hur gick det att cykla då? Jo hem kom vi ju sen. I ett stycke. Bitvis går det jättebra att cykla, en del trottoarer är breda och inga problem där att samsas om plats. Men man får ha koll. Även åt andra. En taxi på trottoaren körde upp på sidan 15 cm från oss. En annan backade så jag snabbt valde att med cykel och allt hoppa undan. Att räkna med att ha företräde vid övergångsställen är förenat med livsfara och det är inte alltid trottoaren har en bit som är nedsänkt till gatunivå vid korsningar och övergångsställen. Min nya käcka cykel är dämpad vid ramhjulen, men inte där bak så det blev då och då lite skumpigt för Emma. Men då är det tur att vi inte har allt för långt att cykla och det gick bra med inte allt för mycket gnäll, duktiga lilla gumman!

Vad var målet med utflykten då? Jo mannen hade köpt ett par supersnygga jeans på C&A där tyvärr gylfknappen hade lossnat. Kvittot hade jag slängt så det fick bli plan B, att bege sig till tyg- och skräddarmarknaden. Upp på våning sex i ett vad de mer kinesiska shoppingmallsen. (Få återkomma om vad för spännande saker det finns att köpa på de andra våningsplanen.) Hit går man om man till exempel vill ha kläder uppsydda. Detta är något som jag har tänkt att jag ska göra, bara inte kommit till skott än. Så dagens mission fick väl liknas vid en smygstart. Jag har varit upp där en gång tidigare, i tryggt sällskap av Jennie och jag ville minnas att jag hade sett någon som sålda knappar av alla de slag. Och jag hade valt att komma till exakt rätt ställe. Självklart kunde de hjälpa mig. Lite svårt först med språket att klura ut exakt vad jag ville. Antagligen så fattade hon rätt på en gång, bara det att jag inte kunde vara säker på det (kontrollfreak..).  Efter att alla var nöjda med informationsutbytet så tog det fem minuter, några snabba stygn, val av ny knapp och några välriktade slag med hammaren och så hade jeansen en knapp som jag tror ska hålla bättre! Fem yuan kostade det (plus/minus sex svenska kronor) och de hade fått en väldans nöjd kund!

Lina1Passande på att gå ett varv runt våningen då det gick så snabbt att fixa knappen. Förutom kläder är jag sugen på att sy upp lite soffkuddar och kanske nåt påslakanset. Det var många som vill värva oss som kunder och jag var glad att kunde meddela mig med meningen. ”Jin tian, wo kan kan” . ”Idag tittar jag bara lite”. Alla fattade och alla glada, jag också som annars kan tycka det blir lite stressande när många vill sälja saker till mig hela tiden.

Besöker innebar i alla fall mersmak, så nästa gång kanske jag blir en bättre kund!

Lina Hellsten

2017-03-13T11:51:14+00:00