Estelle om myter: ”Människor som ’inser sin egen storhet’ är sällan trevliga”

Det finns ett gäng myter som vi matas med i Sverige. En av dem är ” Pengar ger inte lycka”. Hallå, hur fel är inte det! Man behöver inte vara Einstein för att förstå att pengar…

…möjliggör att du kan ägna dig åt saker som du gillar – resor, fritidssysselsättningar, kultur m.m.

….gör att du kan välja ett boende som du verkligen gillar.

….att du slipper att oroa dig för din/familjens ekonomi

…kan vara generös mot andra.

…att du kan låta lusten och viljan styra istället för plånboken

…att du slipper stressa runt i tillvaron för att hinna med allt. Du kan ju köpa dig hjälp och avlastning

m.m

Om inte ens chanser att blir lycklig ökar av pengar  dramatiskt är jag påven.

En annan myt som vi matas med är att shopping inte gör oss lyckliga. Nähä, varför älskar så många av oss att shoppa då? Nu visar till och med lyckoforskningen att myten inte stämmer.  I en artikel i DN  den 19 mars berättar lyckoforskaren Bengt Brulde att det framför allt är tre sorters konsumtion som ger varaktig positiv effekt på humöret :

– upplevelse-konsumtion, till exempel resor.

– gåvor och välgörenhet

– matkonsumtion

Även att shoppa ett par nya jeans ger också en lyckohöjning, dock inte lika varaktig som de tre ovan.

En tredje modernare myt, som dyker upp allt oftare är att ”Vi är rädda för att inse vår egen storhet”. Hallå är det verkligen det som är problemet? Mig veterligen är det ångest och depression som är de stora folkhälsoproblemen. Och inte sjutton emanerar de ur att vi inte ”inser vår egen storhet”.  Människor som går omkring och inser sin egen storhet är sällan trevliga att ha att göra med. Jag känner några och de är faktiskt rent ut sagt odrägliga.

Att många människor dras med bristande självkänsla är ganska tydligt – det är ju ingen slump att Mia Törnblom böcker om självkänsla säljer en masse. Men att vända på myntet och påstå att ”Vi är rädda för att inse vår egen storhet” känns nästan smaklöst.

 

Pax Vobiscum

Estelle

 

 

2015-08-27T10:17:54+00:00