Dokumentär för de som har (för)dömt Oscar Pistorius

TV-krönikören Johan Croneman kritiserade SVT för deras uppmärksamhet kring den mordanklagade  paralympikern Oscar Pistorius, inte minst för att de hade stuvat om i TV-tablån för att ge plats åt en ”extrainsatt” dokumentär om honom. ”Gamigt”, enligt Croneman.

I första vevan höll jag med Croneman. Jag tycker verkligen att det stora intresset för mordhistorier  är märkligt, ja ibland faktiskt på gränsen till perverst. Ett Public Service-företag som SVT ska inte ägna sig åt detta.

I samma veva kom jag på mig själv med att ha uttalat följande: ”Det är klart att Pistorius har skjutit henne…Han är sannolikt en sådan där O J Simsontyp – en hjälte på ytan, men patologiskt svartsjuk och aggressiv bakom lyckta dörrar…”

Oscar_Pistorius_2_Daegu_2011Det här fick mig att bestämma mig för att ändå se den där ”extrainsatta” dokumentären. För vem sjutton är jag att döma Oscar Pistoruis?  Jag vet ju ingeting om karln och hans relation till kvinnan, som nu är död. Jag borde skämmas. Och gör det också.

Nu har jag sett dokumentären och vill rekommendera andra att göra det. För den är faktiskt hyfsat bra. Inte alls som Jacob Hård lär ha sagt ’helt värdelös – och meningslös.’

Dokumentären gav mig

– en nyanserad bild av Oscar Pistorius. Han har som alla vi andra – bättre och sämre sidor.

– en bild av hur det är att leva i Sydafrika med allt våld som förekommer där.

– en inblick i hur självklart det är för många sydafrikaner att sova med en pistol under sängen.

– en korrigering av uppgifter och lösa rykten som cirkulerar runt Pistorius-fallet.

Visst förekommer det emotionella utspel och en del ’geggigheter’ i dokumentären, men hur sjutton undviker man det när de anhöriga till offret och den anklagade intervjuas?  Jag menar – går det att undvika starka känslor i ett sådant här fall?

Du kanske undrar vad jag tror om fallet Pistorius nu när jag har sett dokumentären – är han skyldig eller inte? Ja, det är just det som är så bra – dokumentären visar att det krävs en juridisk process för att avgöra huruvida Oscar Pistorius är skyldig eller ej, inte en massa förutfattade meningar, ogrundade åsikter eller ”gamiga” tendenser.  Så därför var det bra av SVT att sända den. Dokumentären balanserade upp det reflexmässiga tyckandet och fördömandet som lätt uppstår då en megahjälte har trillat ner från piedestalen.

Dokumentären finns på svt Play. Klicka på länken intill om du vill slussas vidare: Länk till svt Play

 

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:14+00:00