Det här ångrar vi mest innan vi dör

Sjuksköterska Bronnie Ware arbetade under många med vård i livets slutskede. I boken ”Top five regrets of the dying”  har hon samlat de allra vanligaste sakerna vi ångrar mest innan vi dör. Här är topp fem listan.

 

1.  Vara sann mot sig själv och inte anpassa sig efter andras förväntningar.

Detta var den vanligaste ångern av alla. När människor insåg att deras liv nästan var över och såg tillbaka på det, var det lätt att se hur många drömmar som stod ouppfyllda. De flesta människor hade inte ens hunnit med  hälften av dem beroende  på vilka val de hade gjort, eller inte gjort.

2. Inte arbeta så hårt

Många, speciellt män, var ledsna för att de missat sina barns uppväxt och sin partners sällskap. Istället hade de klivit in i löpande band tillvaron, när de istället önskat att de hade haft lite fler luckor i kalendern och valt en lite enklare livsstil.

 

3. Haft modet att uttrycka sina känslor. 

Många insåg att de undertryckt sina känslor för att hålla fred med omgivningen, istället för att vara ärliga mot både sig själv och andra. Det kanske inte blir lika många kompisar på Facebook men desto fler hälsosamma relationer.

 

4. Behållit kontakten med goda vänner 

Flera av de Bronnie satt hos hade blivit så fast i sina egna liv att de  låtit goda vänner glida iväg med åren. Det fanns många som  beklagade att de inte gett vänskapen den tid och ansträngning som den förtjänade. Alla saknar sina vänner när de dör.

 

5.  Tillåtit sig själv att vara lyckligare

En överraskande vanlig ånger. Många förstod inte förrän i slutet att lycka är ett val. De hade stannat fast i gamla mönster och vanor.

Rädslan för vad andra skulle tycka och tänka hade styrt för mycket i livet. Men, enligt Bronnie, när du ligger på din dödsbädd, är de det sista du bryr dig om.

Varför inte börja tidigare?

 

 

 

2013-03-16T19:09:50+00:00