Unik vintage i centrala Lund

Nu kommer Mad Man till Lund, ja i alla fall vintage kläder i samma stil. Det är webbshoppen Tant Hulda Vintage som startar butik centralt i studentstaden. Bakom butiken står Anna Sölve som bytte karriär mitt i livet, satsade på sitt intresse för vintage och sa upp sig från jobbet som marknadsansvarig.

– Design och sömnadskvalitet från 40- till 70-talen är något helt annat än dagens massproduktion. Det handlar om eleganta plagg för damer och herrar som känns igen från klassiska filmer och dyker upp i nostalgiska tv-serier, säger Anna Sölve.

Tant Hulda Vintage, startade på webben och snart som fysisk butik hemma i en friggebod i villaträdgården i Lund. Från idén om en personlig butik har det växt till en etablerad rörelse, med nyfikna och intresserade kunder från när och fjärran. Kläderna från svunna årtionden som passerar genom butiken har alla sina historier att berätta, om fester, bröllop, högtider och vardag.

Tant Hulda Vintage flyttar in i en vacker, ljus butikslokal på Stora Gråbrödersgatan 12, med stort skyltfönster, högt i tak och mer plats för allt.

– Det känns helt rätt att ge Lunds stadskärna ett koncept som är tvärtemot de stora klädkedjornas köp-och-släng-hysteri, säger Anna Sölve. Mängder av vackra kläder, väskor och accessoarer som köptes för flera decennier sedan göms i garderober och glöms i gamla hem. Tänk tv-serier som Mad Men och Pan Am. Inte sällan är plaggen i ”mint condition”, i nyskick och aldrig använda. Detta blir en guldgruva för alla som söker äkta mode från förr. Den som vill botanisera vidare i ämnet vintage rekommenderas att besöka Vintagemässan i Malmö, och att navigera på Vintagekartan.

Tant Hulda Vintage ligger mitt i shoppingstråket i Lund, på Stora Gråbrödersgatan, en tvärgata upp från Lilla Fiskaregatan och Klostergatan, alldeles intill en central parkering. Delar av butiksinredningen är också äkta vintage, återanvänd från en klassisk klädbutik i Lund som slog igen i fjol. I sortimentet hos Tant Hulda Vintage finns mode för damer, herrar och barn, skor och accessoarer, samt nyproducerade retrokläder.

Annika ”Anna” Sölve bor i Lund, är gift och har två vuxna barn. Anna arbetade tidigare som marknadsansvarig för Ideon Innovation i Lund, som hjälper entreprenörer att starta företag. Hon har även drivit egen reklambyrå. Anna älskar att fynda bland gamla saker, och har en stor passion, speciellt för klänningar från 50- och 60-talen. Läs mer om Anna, vintage och stil på Tant Hulda-bloggen.

Tant Hulda Vintage har funnits sedan 2010 som webshop och hemma hos grundaren. I butiken finns kläder och accessoarer från svunna tider, för damer och herrar. Design, kvalitet, och återbruk är nyckelord, samt nytillverkad retro i gammal stil. Privatpersoner kan även lämna in varor för försäljning, men kraven är höga på vad som tas emot.

Den 1 mars slår Tant Hulda Vintage upp portarna på Stora Gråbrödersgatan 12 i centrala Lund, med kläder och accessoarer från svunna tider.

Webshop: www.tanthulda.se

2017-03-13T11:51:16+00:00