Pia Sundhage inspirerar i Min sanning

Pia Sundhage är inte bara en människa som är så långt ifrån diva som man kan komma hon är också en sann inspiratör för alla som jobbar eller hanterar någon form av ledarposition.

Hon började spela fotboll redan i förskoleåldern och fick via flick- och damlag en enastående spelarkarriär som bland annat gav henne fyra SM-guld och ett EM-guld. Därpå vidtog en framgångsrik tränarkarriär, krönt med två OS-guld för USA.

Nu  befinner hon sig på höjden av sin karriär och tränar det svenska damlandslaget. I veckan kunde vi se henne i programmet Min sanning där hon berättar om sin bakgrund och uppväxt, sin odelade kärlek till fotbollen och vilka val hon gjort i livet.

Hon verkar dessutom ha en sällsynt skön distans till sig själv och den fotbollsvärld hon verkar i. När hon

hade utsetts till Årets tränare på damsidan av Internationella fotbollsförbundet, Fifa, tackade hon genom att sjunga Bob Dylans ”If Not for You”.

 

I Svenska Dagbladet fick vi förklaringen.

– När jag är nervös och inte vet vad jag ska säga, sjunger jag i stället. Jag ville jättegärna vinna det här.

Och så här beskriver hon i samma tidning sitt ledarskap.

– Jag står inte pekar så här, säger hon och sträcker ut näven. I USA kallade de mig alltid ”coach” då sade jag att jag heter Pia. När de retade mig sade de sedan ”coach” och då svarade jag ”player” med samma min.

Hur har ditt ledarskap förändrats genom åren?

– Genom att jag låter andra vara i centrum. I dag kan jag känna att jag driver saker genom att låta andra växa.

– Sedan lär man sig under åren sina egna styrkor och svagheter.

SVTplay: Min sanning

 

Johanna Litsgård Lebourne

Twitter: @litsgaard

 

 

 

 

2015-08-27T12:09:33+00:00