Cityhundar lämnas för hunddagis med ur- och skurprofil ute på landet

Morgonrusningen håller på att ta fart inne i Stockholms innerstad. Även om Östermalm är känt för att ha många hundägare är synen som möter mig lite förvånande med tanke på att jag befinner mig intill den högtrafikerade Birger Jarlsgatan. Den ena hundägaren efter den andra dyker upp på samma plats. ”Är det dags för ett ovanligt morgonmöte”, är en tanke som passerar förbi hos mig. En stor skåpbil svänger plötsligt in på tvärgatan, ur hoppar en kvinna i 25-årsåldern med randig mössa nerdragen över huvudet. Det svischar till när hon öppnar sidodörren till bilen och med van hand lyfter in en av de väntande hundarna i  en gallerförsedd box. I samma stund faller polletten ner hos mig – man har kommit för att lämna sina hundar på ”dagis”.

Milo Schöldtz har sin hund på hunddagiset "Stockholmshundar" sedan i september.

Milo Schöldtz har sin hund på hunddagiset ”Stockholmshundar” sedan i september.

I det här fallet är det  ”Stockholmshundar i ur och skur” som hämtar upp cityhundar för dagis utanför stan. När hämtning är klar bär det av till Smedstorps gård i Upplands Väsby. Väl ute på ur- och skurdagiset vidtar följande aktivitetsschema, enligt informationen på Stockholmshundars hemsida: Hundarna går långpromenad i skogen eller till sjön för ett dopp, därefter har de vilostund, äter mellanmål, (ja, till och med fruktstunder förekommer) för att sedan leka i rastgården innan det är dags för hemfärd. På rastgården finns leksaker och en agilitybana (agility är banhoppning för hundar). Priset för att ha sin hund på detta dagis inklusive transport  från östermalm ligger per hund på 2 900 kronor. Om man levererar hunden själv till gården kostar det 2 400 kronor per månad.

Hundbranschen ökar i omfattning. Enligt en studie, som omnämns i  Näringsliv i SvD (länk), rymmer branschen många nystartade företag, bland annat många hunddagis. Sällskapsdjurssektorn (lantbruk och hästar omfattas inte) sysselsatte omkring 15 000 personer vid cirka 5 000 företag år 2011. Och nyanställningarna ökar. Detta är med andra ord  en business som växer.

Men inte alla är positiva till hunddagis. Hundexperten, Barbro Börjesson säger i en intervju i DN Livsstil (Länk till artikeln): ’Tänker du hunddagis – då tänker du fel’. Enligt Börjesson är det av största vikt att personer som går i köpa-hund-tankar verkligen tänker igenom om de har tid för hund. Hundar kan, enligt Börjesson, vara ensamma högst 4 timmar i sträck, innan de behöver rastas och få sällskap. Det sägs inte direkt i artikeln, med det indirekta budskapet är att det är husse eller matte som ska ombesörja detta. Tycka vad man vill om det, en sak står klart – hunddagis blir en allt vanligare syn i Stockholms stadsbild.

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

En av hundägarna säger hej då till sitt "dagisbarn"

En av hundägarna säger hej då till sitt ”dagisbarn”

 

 

 

 

 
 
2017-03-13T11:51:18+00:00