Möt Teresa Fabik – regissör av Små citroner gula

Med mat, kärlek och bestsellern Små citroner gula i ryggen ska regissören Teresa Fabik vinna den svenska biopublikens hjärta. Filmen är en varm, romantisk komedi om kärlek, vänskap och modet att följa sina drömmar, baserad på succéromanen med samma namn av Kajsa Ingemarsson.

 

Kajsa Ingemarssons roman är en riktig storsäljare i Sverige. Bara pocketupplagan har sålt i hundratusentals exemplar. Hur reagerade Teresa Fabik när hon fick erbjudandet om att regissera filmen?

– Jag var skeptisk till en början. Jag hade själv inte läst boken och det manus jag fick i mina händer var mitt i en utvecklingsprocess. Men i takt med att pusselbitarna började falla på plats så kände jag att ”det här kommer att bli jättebra!”. Jag kände en chockerande respektlöshet. Dessutom var det en utmaning att få göra en film på något som en annan hade skrivit.

Teresa Fabik har tidigare själv skrivit manus till och regisserat två långfilmer:Prinsessa (2009) och Hip Hip Hora (2004).
Stora delar av filmen är inspelad i Film i Västs studio i Trollhättan, Studio Fares.
– För mig var det premiär med studio och det har fungerat mycket bra. Man blir bortskämd när man får gå till samma arbetsplats varje dag under längre period och där allt finns på plats. Det är den stora fördelen gentemot att hela tiden ha nya inspelningsplatser. Och samarbetet med Film i Väst fungerar lika bra, de är en viktig part att ha med sig, säger Teresa Fabik.

Små citroner gula handlar om Agnes (Rakel Wärmländer) som är kock och som älskar att laga mat. Hon har ett bra jobb, pojkvännen Tobias (Rickard Ulfsäter) som älskar henne och en bästa vän (Josephine Bornebusch) som alltid ställer upp. Plötsligt en dag blir hon både sparkad från lyxrestaurangen och dumpad av sin kille. Därför har hon inget att förlora när en kompis hör av sig och undrar om hon vill vara med och starta en restaurang. Samtidigt lyckas hon bli förälskad i David Kummel (Sverrir Gudnason) – den enda som inte får veta vem hon egentligen är…
Hur har du förhållit dig till genren feel good-film?
– Vi har en förlaga att följa, en skicklig sådan med både värme och tragiska twister. Som regissör har lagt till en hel del, inte minst när det gäller dialogen.Men jag har också satt min prägel på musikval, klippning och hela tempot i historien.

Teresa Fabik var helt säker på att hon ville ha Rakel Wärmländer i huvudrollen som Agnes. Tidigare har hon bland annat spelat med i Se upp för dårarna (2007). De övriga fick provfilma mot Rakel Wärmländer eftersom hennes karaktär Agnes står i centrum för handlingen.
– Hon är en fantastisk skådespelare som är så otroligt bra på både det allvarliga och det komiska. Jag har inte sett en enda dålig tagning med henne. Och hon var med under samtliga inspelningsdagar.
Nu hoppas Teresa Fabik att folk hittar vägen till biograferna. Att döma av reaktionerna på förhandsvisningarna är hon övertygad om att filmen kan bli framgångsrik på de svenska biodukarna.

Text och bild: Gus Kaage/Film i Väst.

Recension i Svenska Dagbladet.

 

Små citroner gula, intervju med regissören Teresa Fabik och skådespelare Rakel Wärmländer. Filminstitutets presentation av vårens svenska långfilmer 2013.
2017-03-13T11:51:18+00:00