SVT dokumentär: Clown för livet

I dokumentärfilmen Clown för livet får du följa clownen Angus som jobbar på en barncancerklinik i Danmark i det dagliga arbetet med de sjuka barnen, deras anhöriga och personalen.

Det är framför allt vänskapen mellan pojken Tobias och Angus som  är den röda tråden i skildringen av barncancerklinikens vardag. Tobias kämpar för att bli frisk och i mötet med Angus får medicinen sällskap med leken som botande krafter.

Såg filmen i fredags och den har snurrat runt i huvudet sedan dess. Att möta barn, lika gamla som mina egna, som kämpar med cellgiftsbehandlingar, tråkiga besked, tristess, att inte kunna få ner en matbit men framför allt faktumet att kanske inte få överleva är gripande i sig. Men att få följa dem genom clownen Angus med röd näsa och för stora skor som är där för att på  sitt sätt hjälpa dem genom de tuffaste passagerna, ger många tankeställare om engagemang och viljan att inte blunda för det svåra.

Filmen lyfter framför allt upp tron på skrattet, empatin och livsglädjen som  en helande kraft. Det finns idag 24 clowner i Danmark finansierade av externa medel. Angus är en av dem.

Trailer : Clown för livet  

 

Johanna Litsgård Lebourne

Twitter: @litsgaard

 

2017-03-13T11:51:19+00:00