Renew testar: Ubåtstur på Lanzarote

Renew testar är en ny kategori som vi drar igång från och med nu där vi prövar olika saker i världen. Det kan vara allt från aktiviteter till maträtter, platser, museer, fenomen, boenden… Först ut är en ubåtstur på Lanzarote. 

Lanzarote är den ö som först blev befolkades av de sju Kanarieöarna. På 1700-talet drabbades ön av ett vulkanutbrott som varade i 2053 dagar. Vulkanen begravde tio städer och lavan täckte 25 procent av öns yta, den bördigaste marken och elva byar. Det är också vulkanerna som skapat det karga landskapet och den svarta sanden.

Dykning är en ganska populär sport på ön men för den som inte har lust att ta på sig tuberna kan man lika bra välja en tur med ubåt. När vi signar upp oss för en timmes sigtseeing under vattnet är det med tron att vi förmodligen kommer åka en båt där man kan kliva ner under ruffen och titta på fiskar genom glasbotten under tiden som vi  guppar runt utanför hamnen.  En båt som man med lite god vilja skulle kunna kalla ubåt, kanske, men en klassisk turistfälla.

Men när vi efter en busstur över ön tar oss till den inhängda hamnen ligger faktiskt en ubåt, gul så klart, vid kajen.  Det visar sig att den är byggd i Finland och skulle man vilja ha en egen så är det bara att hosta upp 3 miljoner euro. Som hittat.

bild-65

 

Efter en tio minuter lång säkerhetsvideo där vi får veta var flytvästarna och syrgastuberna ligger, men där den egentliga behållningen för de yngre i gänget är bilden på Ron Weasly strax bredvid TV-skärmen (Det vill säga Rupert Grint, den rödahåriga killen i Harry Potter som tydligen gjort samma tur för några år sedan.) så är det dags att promenera ner i hamnen.

 

Kan inte låta bli och tänka, när jag går där på bryggan, att de enda egentliga referensramarna jag har till ubåtar är filmer från andra världskriget där Das Boot toppar listan. Och den resan gick ju inget vidare.

http://youtu.be/Nwc0shJ2aYc

 

När vi klättrar ner genom luckan påminns jag också om att jag egentligen lider av lite lätt klaustrofobi, men har å andra sidan varit den drivande i ubåtsäventyret så nu är det bara att bita ihop och visa god min.

bild-64

 

Väl på plats berättar vår glada guide på en blandning av finska, svenska och engelska att vi kommer vara under ytan i en timme, se några vrak, massa fiskar, gå ner till 30 meters djup och där kommer vi stanna en stund. Allt med samma glada ton, och att vi har två kaptener och följebåt, om utifall. Om utifall vadå har man lust att fråga, exakt hur mycket nytta har man av den där flytvästen om vattnet börjar sippra in på 30 meters djup…? Hon berättar också på svengelsk finskan att vi skulle kunna gå ner till 60 meter, men där är det svart och då måste båten vara tom.

Med hjälp av följebåt bogseras vi ut ur hamnen och sedan är det bara att börja dyka, 2, 5, 10 meter. En fiffig detalj är kameran som filmar på utsidan så under tiden som vi går under ytan kan vi se det på en liten skärm. Fiskarna flockas kring oss och ja, mycket riktigt där ligger en fiskebåt som förliste för 15 år sedan.

bild-19

 

Vi glider strax ovanför botten och ser skeppsdelarna som ligger spridda över sanden. På 20 meters djup blir fiskarna lite större och plötsligt från ingenstans dyker en tre meter lång rocka upp. Det visar sig att den brukar hänga kring den gula lilla tuben där vi sitter och tittar ut genom små runda fönster.

 

Tre vrak hinner vi se, varav ett placerat där av myndigheterna för att främja fiskelivet.  På 30 meters djup släpper kaptenerna ur den sista gnutta luft som legat i ballasten och vi sjunker sakta mot botten. Här är allt grönt, inklusive vi själva. Igen, kan inte låta bli att tänka på hur det måste varit när man satt där i ett plåtskal någonstans mitt i Atlanten och lyssnade efter torpeder. Här har vi i alla fall fönster och en glad guide som skojar på finska.

bild-3

 

Plötsligt från ingenstans kommer en dykare simmande, han ingår så klart också i turen, med sig i släptåg har han tre meters rockan  och en svans med fiskar. Har för mig att rockor är giftiga, men med tanke på att han har handen i munnen på den stora fisken så…tja, den här verkar vara den snälla sorten.  Han tar några varv kring ubåten så att vi alla får ta våra lite skakiga iphone bilder innan Roberto, som han heter, och är ”Lazarotes bravest man” stiger till ytan. Rockan försvinner bort i det gröna vattnet.

bild-2

 

bild-66

 

bild-1

 

Efter det är vi rätt nöjda. Och visst, som på en given signal börjar Beatles Yellow submarine tona ut i högtalarna när vi sakta stiger mot ytan igen. Referenserna till andra världskriget känns med ens väldigt långt borta. Nöjda, även om slutet kändes lite väl fånigt, klättrar vi ur ubåten och yngste sonen kan pricka av ”åka ubåt” på listan av saker han vill hinna gjort innan han fyllt sex.

Pris: Ca 1000 svenska kronor för tre personer.

Poäng: Fyra av fem möjliga, minus för låten på slutet, den lite korta turen och att ”vi inte såg några hajar”.

Var: Lanzarote, Kanarieöarna.

 

Johanna Litsgård Lebourne

johanna.lebourne@renewmag.se

Twitter: @litsgaard 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:21+00:00