Lina bloggar från Kina och frågar sig: ”Var har vi hamnat egentligen?”

Det jag visste om Dalian innan vi flyttade var ett det var en mindre kinesisk stad med ett par miljoner invånare som låg vid kusten. Dalian ligger ute på en landstipp i södra delen av nordöstra Kina, cirka en timmes flyg både från Peking och Seoul. Staden har tillhört både Ryssland och Japan innan den blev kinesisk 1955, och influenser från andra länder går att se i stadsplaneringen och arkitekturen. Ryssarna var inspirerade av Paris och spårvagnarna var Japanernas idé. Staden har en stor, djup och isfri hamn som är viktig för regionens internationella båttrafik och tack vare närheten till havet är fisk och skaldjur populärt. Dock kanske inte alltid de skaldjur vi är vana vid, då sjögurka tillhör en av de lokala delikatesserna. I närheten av vår del av staden finns ett populärt badområde med nöjespark och golfbana, ”Golden Pebble Beach”. Har inte fått möjligheten att besöka det än, men hoppas att det bjudas på fint och varmt väder längre fram närmare sommaren. Dalian är även känt för sin internationella modefestival som har anordnats sedan 1988. Så varje september samlas det kändisar, popstjärnor och designerns här, både från Kina och andra länder och festivalen brukar avslutas med en karneval. Angående shopping så ska det finnas en underjordisk marknad i fyra våningar, ju längre ner under jorden du tar dig, desto större fynd kan du göra.

Golden_Pebble_Beach

 

Just nu är det vinter och kallt, blåsigt och torrt, och vi har köpt luftfuktare att ha inomhus för att slippa huvudvärk. Sommaren däremot bjuder på värme och regn, bästa tiden på året här ska dock vara i maj, juni och september. Jag längtar!

Det bor många Japaner och Sydkoreaner här och vad jag har förstått som så ska det finnas en del restauranger som serverar mat från dessa länder. Den mat vi hittills har provat på restaurang är kinesisk, tysk, kanadensisk och fransk. Och angående mat, så har jag hört att detta, nordöstra Kina, är en hundälskande region.

Kina stadVi har valt att bosätta oss i en förort cirka 3 mil norr om centrum, som på engelska kallas DDA (Dalian Development Area). I området ligger många utländska fabriker, så som Intel och Volkswagen med fler. Enligt Wikipedia bor det ca 360 000 personer på 338 kvadratkilometer i DDA, så helt ok storlek för att vara förstad och vi har det mesta vi behöver här. Det här var bara en kort presentation av vår stad. Tips på länkar och källor kommer här:

Vad har hänt i vårat liv sedan sist? Tja, jul och nyår har passerat. Vi gjorde vårt bästa och fick ihop ett gott julbord. Jag gjorde av shoppingtur till Ikea på julaftonsmorgon och fick med mig lite godsaker hem. Annars tycker jag att tiden rullar på fortare och fortare här, så det är väl ett tecken på att vi börjar komma på plats. Jag kämpar med mina Mandarinlektioner, men känner mig väldigt ofta som den där lilla blåa fisken, Doris i ”Hitta Nemo”. Tur att vår lärare har en ängels tålamod! Vi jobbar även på att kunna anställa en Ayi, någon som hjälper oss här hemma med städ, disk, barnpassning, handling, matlagning med mera vad vi nu kommer överens om. Jag hoppas vi hittar någon bra, och jag lovar att berätta mer.

Lina HellstenKina julbord

2017-03-13T11:51:21+00:00