Hur kinesiska har vi blivit?

Nu har vi varit här i cirka två månader jag jag satte mig att fundera på vad i den kinesiska dagliga kulturen vi har tagit till oss. Till exempel har jag mer och mer börjat lämna barnvagnen hemma när jag ska någonstans och jag med ganska stor säkerhet vet att jag inte kommer att behöva gå någon längre sträcka eller att Emma kommer att behöva sova innan vi kommer hem igen. Detta innebär då att jag tar Emma på armen, skötväska/handväska på ryggen och tygkasse i armvecket. Låter kanske krångligt, men faktiskt är det mindre krångligt än att krångla in vagnen i en taxi. Trots att jag valde att sälja av vår vanliga, lite större vagn och bara ta med paraplysulkyn hit. Jag vet inte varför men, de allra flesta bär på sina barn som inte kan gå, ovant för mig som ansåg att barnvagnen var det absolut viktigaste köpet för ett år sedan. Förstår inte hur de orkar, jag trodde armen skulle gå av när shoppingrundan tog längre tid än jag trodde. Men barnen här sover gott på axeln eller i kundvagnen om det behövs.

Något som faktiskt aldrig trodde jag skulle anamma var att dricka varmt vatten. Då vårt kranvatten är odrickbart har vi en vattenapparat som vi köper flaskvatten till. Från den är det två stycken kranar, en för varmt vatten (jättevarmt) och en för ljummet vatten, detta gjorde att vi inhandlade en tillbringare att ha i kylskåpet. Vet inte riktigt hur det hände men plötsligt kom jag på att det var mycket godare och lättare att dricka varmt vatten, ibland spetsar jag till det med lite pressad citron, kalasgott. Varför dricker kineser varmt vatten, någon som vet?

Lina 3bild

Det händer mer, i alla fall när vi äter på kinesägda restauranger, att vi beställer fler än en maträtt till oss var. Kanske en soppa, två pasta, en pizza. Sedan plockar vi och smakar av allt, det som blir över packas glatt in i en doggybag och blir till lunch/middag dagen efter. Känns som om hemköring av mat är mycket vanligare i Kina. Nu bor vi i och för sig ”på landet”, det vill säga inte i Peking eller Shanghai, men vi har ändå hittat en del hemkörning här också. Det vi har utnyttjat allra mest är McDonalds. Var lite krångligt första gången, då det telefonnummer vi ringer ifrån skulle registreras till vår utdelningsadress på skraltig engelska. Men, nu när det är gjort använder vi bara vår hemtelefon och så har de adressen automatiskt. Vi har dock märkt att beställningarna fungerar bäst om vi inte krånglar till dem. Utan beställer två BigMac meal, punkt.

 Vi har gjort ett litet tillägg i vår köksutrustning här. Efter tips från vänner och önskan av Ayi så har vi köpt en riskokare. Får återkomma om denna, då den inte är uppackad än.

Lina 2bildSom jag skrev sist så hade vi planer på att anställa någon som hjälper oss lite här hemma, en Ayi. Hon har nu börjat och har jobbat i en vecka. Känner att vi har haft tur, då hon faktiskt pratar lite engelska. Förstod som att hon hade jobbat hos några amerikanska familjer innan. Vi har i alla fall lagt schema med tre dagar i veckan, måndag, onsdag och fredag. Arbetsuppgifter som vi får hjälp med är städning, bäddning, disk, matlagning, strykning och lite barnpassning. Jag hoppas att det ska fungera bra med Emma. Än så länge har hon bara passat Emma under mina Mandarinlektioner då jag är hemma, men jag hoppas att kunna utöka det så att jag till exempel kan åka och handla, träna och luncha på egen hand. Emma tycker till exemel inte att Ikea-besöken är riktigt lite givande som jag, utan hon verkar mest längta hem för att kunna banka på sina leksaker. Tycker att första Ayi-veckan gick över förväntan. En helt underbar känsla att få ett rent hem varannan dag och middag lagad två gånger i veckan. Gott blev det också. Sen får jag erkänna att jag inte helt van och bekväm med att ha någon hemma hos mig en hel dag. Svårt att bara slänga sig i soffan och tugga chips när någon annan torkar golven för glatta livet. Men antar att det är en vanesak, och som sagt så kommer jag antagligen att kunna vistas mer och mer utanför lägenheten på egen hand

För övrig så är det lite resor planerade framöver. Nästa vecka åker vi en sväng till Shanghai. Mannen ska jobba onsdag-fredag så jag sitter just nu och försöker kolla upp aktiviteter till Emma och mig. Tips? Under kinesiska nyåret, Spring festival, har vi valt att lämna landet. Så då har vi bokat en vecka i Thailand. Längtar galet mycket efter värme. Vi kom dock på att alla våra sommarkläder inklusive bikinin guppar runt på de sju haven i våra flyttlådor. Det fick bli en tur till Decathlon för att inhandla en uppsättning i alla fall. Badkläder, shorts, UV-dräkt, flippflopps och badring. Behöver vi något mer finns det säkert att köpa på plats. Det jag inte har hittat än är ”pluppsäkra” badbyxor till Emma, vill helst inte ha några överraskningar i poolen. Letade engångs-swimpants idag med dåligt resultat, men ska kolla ett varv på nätet och se om det går att beställa.

 

Lina Hellsten

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:20+00:00