Budskap till Eberhard: Det bör vara två fokus i debatten om Nora

Debatten om fallet  Nora har fel fokus, enligt David Eberhard, psykiatriker och överläkare på Danderyds sjukhus. I en debattartikel (Länk till artikeln) som publicerats på SVT:s hemsida  skriver han att ”hetsjakten på Ola Gefvert döljer ett djupare systemfel”. Detta systemfel är att patienter med självskadebeteende läggs in för tvångsvård när de istället borde erbjudas kontraktsvård, som dock är förbjuden enligt svenska riktlinjer.

Att Nora är ett offer för ett systemfel är tydligt. På den punkten har Eberhardt rätt. Men att i samma veva avfärda kritiken mot dr Gefvert som hetsjakt och beskriva hans agerande  i termer av ”burdusa sätt och onödiga rigiditet” är upprörande. Ola Gevfert är vd och ägare till samt överläkare/psykiater vid Närpsykiatrin i bl a Enköping. Han både äger och leder alltså en tämligen omfattande psykiatrisk verksamhet.I den rollen är han skyldig att hålla sig a jour med vad behandlingsforskningen visar. Och att antingen skaffa sig handledning eller ersättare om han inte klarar av att bemöta en särskild patientgrupp med respekt.  Inget i Gefverts agerande i P1-dokumentären tyder på kunskaper om vare sig bemötande av eller evidensbaserad behandling av självskadande flickor.

Åsa-Mia

Åsa-Mia Fellinger
leg psykolog/leg psykoterapeut och handledare i psykoterapi

Att David Eberhardt försök att både förklara och nästan bagatellisera Gefverts förhållningssätt till Nora är provocerande. Det går faktiskt att ha två fokus, ja det bör vara två fokus i debatten om fallet Nora.  Dels om de ”det djupare systemfelet” (= att Nora inte fick adekvat vård), dels om vikten av professionalism inklusive  respektfull människosyn hos vårdgivare/mottagningar och vårdpersonal inklusive psykiatriker. I fallet Nora har vi sett ett tydligt exempel på allt annat än professionellt bemötande. Att vi reagerar med upprördhet på det är både sunt och viktigt. Det både förvånar och förfärar mig att David Eberhard inte anser det.

Läs också:  Psykiatern och ”den fastspända flickan” – en skam för Sverige

 

 

Åsa- Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

Följ oss på Twitter: Renewmag1

 

 

2017-03-13T11:51:20+00:00