Psykiatern och ”den fastspända flickan” – en skam för Sverige

Jag har under helgen lyssnat på P1-dokumentären ”Den fastspända flickan” av Daniel Velasco. Den handlar om ”Nora”, som bands fast och våldtogs av den förre polischefen Göran Lindberg – endast 17 år gammal. Hon var tvångsomhändertagen och bodde på ett behandlingshem där hon vårdades för självskadebeteende. På hemmet började hon prostituera sig. Den förre länspolismästaren och Polishögskolans före detta rektor Göran Lindberg var en av kunderna.

Det tog åtta år innan ”Nora” fick den hjälp hon behövde. De yttre tecknen visade sig redan i de tidiga tonåren då hon började rispa sig på armarna. Efter ett par år fick socialtjänsten upp ögonen för Nora och skickade in henne i en spiral av tvångsvård, behandlingshem, ökat självskadebeteende, våldtäkter och självmordsförsök.

I dokumentären om ”Nora” är en av brännpunkterna mötet med överläkaren Ola Gefvert,  vd för Närpsykiatri i Enköping AB och som ansvarade för henne efter en incident där hon försökt ta sitt liv. Nora har i hemlighet spelat in ett av sina samtal med psykiater Ola Gefvert, där hon insisterar på att få bli remitterad till en kvinnlig terapeut eftersom hon har svårt att känna tillit till den manliga skötare hon då gick i samtal hos.  I dokumentären spelas detta samtal upp och jag har svårt att finna ord för den förfäran som Ola Gefverts bemötande av ”Nora” väcker hos mig, både i egenskap av samhällsmedborgare och legitimerad psykolog/legitimerad psykoterapeut och handledare inom psykoterapi.  Ola Gefvert säger bland annat att han inte tänker lyssna på hennes ”jidder” och att ”Kapten Klänning är ingenting” mot vad hans andra patienter varit med om. Tonen är aggressiv och bitvis rejält hånfull. Dessutom fastslår han, utan att kunna hänvisa till någon utredning, att ”Nora” lider av emotionellt instabil personlighetsstörning.

Radiodokumentären ”Den fastspända flickan” visar hur fruktansvärt snett det kan gå när psykiatrin och socialtjänsten ”behandlar” unga vuxna, som mår mycket dåligt och är självskadande. Och när rättsapparaten inte fungerar som den ska, utan sviker som i det här fallet extremt utsatta kvinnor. Hur är det egentligen möjligt att det behöver gå så långt som 7-8 år innan en adekvat utredning och därefter behandling äger rum?  Jo, jag vet att det många gånger är mycket svårt att utreda och behandla vissa patienter ? Och jag vet att vissa patienter kan vara extremt tålamodskrävande och svårbehandlade. Det är bland annat därför det är så viktigt att vårdpersonalen arbetar i team, där man kan stödja och hjälpa varandra, och att teamet får kontinuerlig  handledning. Allt för att på bästa sätt kunna hjälpa patienterna.

Psykiater Ola Gefverts agerande mot ”Nora” är under all kritik och drar skam över Sverige. Hur Ola Gevfert är mot andra patienter har jag ingen aning om, men om han så bara uppvisar en bråkdel av den oprofessionalism han visar i samtalet med Nora är det dags för honom att ta en rejäl ”time out” från sitt yrke och därefter skaffa professionell handledning. Om han inte själv inser det, bör åtminstone beslutsfattarna och upphandlarna av psykiatrisk vård i Uppland kräva det. Allt annat vore skandalöst.

 

Åsa-Mia Fellinger

leg psykolog/leg psykoterapeut

handledare i psykoterapi

fellinger@renewmag.se

 

____________________________________________________________________

Klicka här om du vill lyssna på radio-dokumentären klicka på länkarna nedan:

Del 1

Del 2

__________________________________________________________________

 

 

2017-03-13T11:51:20+00:00