Brennan och Hagel – kontroversiella namn för tunga poster i USA

I dagarna meddelade Obama formellt sitt val av John Brennan som ny CIA-chef och nominering av Chuck Hagel som USA:s kommande försvarsminister. ”Jag uppmanar senaten att bekräfta valen så fort som möjligt så att den amerikanska nationen och folket kan känna sig tryggt och säker.

Brennan nominerades redan 2008 för positionen, men  CIA veteranen drog tillbaks sitt namn när han förknippades med kopplingar till förbättrade förhörsmetoder under George W. Bushs administration.

Obama känner sig dock förtrogen med honom och anser att de kvalifikationer och erfarenheter han besitter förutom att han talar arabiska är väl passande för uppgiften. En av de stora frågorna är däremot huruvida han egentligen var mot tillämpade tortyrmetoder! Initialt så sattes han i en position i Vita huset som inte krävde en politisk bekräftelse men med möjlighet till avancering. Det sägs att han numera uttalat sig för att förneka all form av inblandning i den tidigare tillämpade och kontroversiella taktiken förra administrationen hade, inklusive ”waterboarding”, skendränkning. Brennan ersätter den sedan tidigare omtvistade David Patraeus som avgick i november 2012 mitt i en skandal som kretsar kring ett utomäktenskapligt förhållande. De nominerade i Pentagon och CIA måste dock bekräftas av senaten. Här har redan den republikanska oppositionen kommit med ett motstånd mot valet av Hagel som skall ersätta Leon Panetta. En av senatorerna, Mitch McConnell, sittandes i översta senaten för republikanerna sade att han inte kommer att stödja valet av Hagel.

 

Och det är förmodligen just tidigare senatorn Chuck Hagel som förväntas generera flest kontroverser under senatens kommande utfrågningar. Den före detta Nebraska senatorn skulle kunna ställas under allvarliga frågor, till exempel om han står på Iran eller Israels sida. Enligt McConnell så måste en försvarsminister ha ” full förståelse för våra nära relationer med våra israeliska allierade, det iranska hotet, och vikten av att ha en robust militär.” Hagels ställning är något oklart samtidigt som han också anklagas av de homosexuellas rättigheter, för anmärkningar han framförde i 1998 års ifrågasättande om en ”öppen aggressiv homosexuell” kandidat skulle kunna vara en effektiv amerikansk ambassadör. Visserligen tog han tillbaks sitt uttalande förra månaden och bad formellt om ursäkt och sade att de var aningen ”okänsliga”.  Om det skulle bekräftas att Hagel trots allt skulle bli försvarsminister så skulle han bli den första soldat som kommer att leda Pentagon.

Obama sade däremot att ”arbetet med att skydda vår nation har aldrig blivit genomförd” så det återstår mycket att göra i den saken. Enligt honom så representerar Chuck Hagel ett tvåpartisystem, något vi behöver mer av i Washington…han har förtjänat respekt för både republikaner och demokrater.

Hagel har i sina tidigare uttalanden kritiserat diskussionen om ett militärt anfall från antingen USA eller Israel mot Iran, något som rimmar dåligt med uttalanden från både USA och Israel. Han har också gett stöd åt att få in Iran på arenan för samtal om framtida fred i Afghanistan. Flera amerikanska politiker har snabbt besvärat sig över hans kommentarer om israel, inklusive hans hänvisning till den ”judiska lobbyn” i USA. Enligt John Cornyn, republikan i senaten så skulle Hagel utgöra det sämst valda alternativet, och skulle sända dåliga signaler till både Israel och övriga mellanöstern, även han skulle blockera en nominering av Hagel.

I en intervju i söndags på NBC så kallade Obama Hagel för en ”sann patriot” som har gjort utomordentligt arbete” i senaten och i övriga utskott. Valet för Hagel kommer inte att vara enkelt och frågan torde vara varför Obama nominerar honom? Sedan tidigare så har Obama valt John Kerry från Massachusetts som ny utrikesminister.

Roland Lohr gen Stahl

 

RolandRoland Lohr gen Stahl skriver företrädesvis om utrikespolitiska, viktiga och känsliga händelser, debatter och analyser i Centralasien (Afghanistan och Pakistan), Mellanöstern (Libyen, Irak, Syrien, Gaza) och USA.

Han är uppvuxen i både Tyskland och Sverige, skrev in sig på Lunds Universitet 1981, Juridicum, men flyttade senare till Stockholm och Stockholms Universitet (Juridicum) innan han 1988 avslutade sina studier vid Georgetown University, Law School, Washington D.C, USA.

Efter många år i USA, Schweiz och Tyskland med ett förflutet från finans och kapitalmarknaden med UBS och Credit Suisse, i bl.a Zürich, Hamburg, Luxembourg, som Hotellchef i Österrike, som VD inom Team 4 Arkitekter och dess amerikanska dotterbolag, som Redovisningschef hos Scanbox International Sweden och inköpare åt vinimportörer gentemot Systembolaget och finländska ALKO.

Nu  har han lämnat affärsvärlden för att ägna sig åt studier och forskning samt författarskap. Roland bor sedan 2010 i Sheffield och Stockholm.

Epost: roland.lohrgenstahl@gmail.com

Twitter: @Lohrgenstahl

Pressrum: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/foerlaget-roland-lohr-gen-stahl

Några av hans senaste böcker som getts ut:

Kvinnor i Afghanistan -Fredsduvor eller Offer?, George W. Bush:s Krigsförbrytelser – Kan de rättfärdigas? (2011), Skyldighet att skydda (R2P) och Libyen (2011), KAOS I USA, i spåren av 11 september 10 år efter terrorattackerna (2011), Svensk utrikespolitik i omvandling: Från neutralitet till solidaritet (2011)

 

 

2017-03-13T11:51:21+00:00